Srijeda, 27. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jedina stvar za koju se trebate boriti 2019. godine

Preuzmite sliku

Iskreno recite: koliko ste prethodnih novogodišnjih rezolucija uspjeli da postignete?

I koliko se njih ponovo našlo na ovogodišnjoj listi? Ako već morate nešto da odlučite, postoji samo jedna stvar za koju se treba boriti 2019. godine. Ako uspijete, ostatak će raditi sam od sebe, piše Ženski Magazin.

“Smršati 5 kg”, “Promijeniti posao”, “Zaraditi više novca”, “Redovno trenirati” – to su ciljevi koje smo sebi postavili na početku Nove godine. Prvo, pišemo ih optimistično u našim planerima, a onda ih postepeno zaboravljamo. Novogodišnje rezolucije najčešće se završavaju praznim obećanjima, a ponekad mogu izazvati frustraciju. Međutim, možete to izbjeći. Umjesto stvaranja lista rezolucija koje sugerišu da je do sada nešto pogrešno – fokusirajte se na to da budete bolji za sebe.

To je filozofija brige o sebi – self-care.

Samopomoć je jedina novogodišnja rezolucija koja ima smisla. Da li ste skeptični prema stručnjacima za sreću i „lajfkoučevima“ koji nam govore kako da živimo? Polako, i mi smo. Međutim, princip samopomoći nam se jako dopada. Štaviše, mislimo da je ovo jedina novogodišnja rezolucija koja je zaista vrijedna realizacije ove godine. Šta stoji iza ovog modernog koncepta?

Self-care znači jednostavno brinuti o sebi i biti dobar prema sebi. Samo toliko – i to je sve, jer kada dublje prodiremo u sve veću filozofiju života, ispostavlja se da je većina nas u sukobu sa njenim osnovnim principima.

Princip samopomoći – o čemu se radi?

U knjizi “How Did I Get So Busy?”, Valori Barton nam govori o tome kako implementirati filozofiju samopomoći. Prema autoru, ovo se prevodi u 10 principa u praksi. Počnimo s činjenicom da ne morate gubiti na težini ili drastično mijenjati svoj trenutni način života. Umjesto toga, fokusirajte se na bolji tretman prema sebi i svom tijelu.

Šta još vrijedi promijeniti?

Naučite da se odmorite

Većina nas je uopšte izgubila ovu vrijednu vještinu. Čak i kada se teoretski odmaramo, stalno razmišljamo o tome šta još moramo da uradimo. U ovom traganju, misli su napadnute podražajima koji nas napadaju svuda: informacije u medijima, postovi na društvenim mrežama, e-mailovi i poruke od prijatelja. U međuvremenu, prvi i najvažniji princip samopomoći je sposobnost odmora, koja zahtijeva odvajanje od ometanja – kao i od kajanja koje mi dopuštamo da ne radimo ništa.

Vrijeme je za zadovoljstvo

Ovo je još jedan važan aspekt našeg života. Iako je za mnoge od nas ovo očigledno, u praksi rijetko dopuštamo sebi da uživamo. Konačno, u životu, osim dužnosti, treba postojati prostor za ono što nam daje radost.

Regularnost je neophodna

I u pogledu ishrane i vježbanja. Filozofija brige o sebi se ne odnosi na drastične promjene u načinu života – već na dugoročne aktivnosti koje donose trajne rezultate. Zamjenjujući potpuni nedostatak vježbanja teškim treningom ili nezdravom ishranom uz restriktivan plan mršavljenja, postići ćemo obeshrabrenje prije željenog rezultata. Umjesto ekstremnih stavova, pokušajte da treninge održite redovnim. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,