Srijeda, 15. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jedanaest razloga zbog kojih su Finci najsretniji narod na svijetu

Cijela priča počela je s nekadašnjim italijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem, koji je jednom prigodom, u moru gafova po kojima je bio poznat, uspio izjaviti da nije ljubitelj finske hrane i da se ona ne može mjeriti s italijanskom.

Posljedica? Tri godine kasnije Finska je osvojila takmičenje u spremanju pizza te iza sebe ostavila iza sebe upravo Italiju, a pobjednička pizza zvala se – Berlusconi.

Iako se nalaze na samom sjeveru evropskog kontinenta, iako im noć zna trajati i duže od dana, iako dobar dio godine provode na temperaturama ispod nule, Finci su najsretniji narod na svijetu. Zašto je to tako, pokušat ćemo shvatiti kroz sljedećih 11 razloga!

Finci provode mnogo vremena u prirodi

Oko 70 posto teritorija zemlje nalazi se pod šumama, pa je to možda razlog zbog kojeg Finci rado vrijeme provode u prirodi. Okruženi šumom i prirodom, osjećaju se mirnima, a neke su od najpopularnijih aktivnosti duge šetnje i vožnja biciklom.

 • Bogatstvo voda

  Finska se naziva i “zemljom hiljadu jezera”. Ta jezera rezultat su glacijacije koja je završila prije 10 hiljada godina. Voda u finskim jezerima toliko je čista i zdrava da je možete piti direktno kod kuće iz slavine (OK, može se još uvijek i u Bosni i Hercegovini, ali ogroman dio svijeta pije – flaširanu vodu), a gotovo svaki restoran ponudit će vam i besplatnu vodu u bokalu, čak i ako ne pitate.

  Novac za djecu

  Finski roditelji svaki mjesec za svako dijete dobivaju 100 eura, a zanimljivo je da taj “dječji doplatak” vrijedi do djetetove sedamnaeste godine. Taj novac neki troše, ali većina roditelja stavlja ga sa strane te ga djetetu daju prilikom selidbe iz kuće. Dakle, nije teško shvatiti kako velika većina mladih Finaca starta s 20-ak hiljada eura na štednoj knjižici…

  Najbolja pizza na svijetu

  Cijela priča počela je s nekadašnjim italijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem, koji je jednom prigodom, u moru gafova po kojima je bio poznat, uspio izjaviti da nije ljubitelj finske hrane i da se ona ne može mjeriti s italijanskom. Posljedica? Tri godine kasnije Finska je osvojila takmičenje u spremanju pizza te iza sebe ostavila upravo Italiju, a pobjednička pizza zvala se – Berlusconi.

 • Kraljevi recikliranja

  Finci su davnih dana shvatili kako je recikliranje potreba, pa se čak više od 90 posto otpada – reciklira. Devet od deset plastičnih boca moguće je reciklirati, a kod staklenih postotak je još i veći.

  Povjerenje u policiju

  Građani ovdje itekako vjeruju policiji. Povjerenje je iznad 90 posto, a i povjerenje u ostale institucije također je na visokom nivou. Dakle, kod Finaca ne postoji problem nepovjerenja u institucije…

 • Neobični sportovi

  Teško je ovo uopće i nazvati sportovima, ali nije ih lako ni staviti u neku drugu kategoriju. Bacanje mobitela u dalj, nošenje žene, lov na komarce, sviranje zračne gitare, sve to Finci, manje ili više, baštine.

  Pravo na internet

  Tačno prije 10 godina Finska je postala prva zemlja na svijetu koja je pravo na internet proglasila temeljnim ljudskim pravom. Vlada je naložila pružateljima usluga da brzina mora biti najviša moguća te da internet mora biti dostupan svima.

 • Ludi za kafom

  Prema podacima Internacionalne organizacije za kafu, Finci su drugi na svijetu prema konzumaciji kafe po glavi stanovnika. Recimo da im, uprkos ustaljenom mišljenju, mi nismo ni blizu.

 • Besplatno obrazovanje

  Od malih nogu djecu se usmjerava na učenje jezika, pa u Finskoj većina stanovnika govori perfektan engleski. Obrazovanje je u školama, kao i na univerzitetima, besplatno, a finski obrazovni sistem jedan je od najboljih na svijetu.

  Selo Djeda mraza

  Da, da, malo selo u Laponiji imena Joulupukki može se posjetiti tokom cijele godine. Finski Djed mraz čak ima i pasoš, iz koje saznajemo kako je oženjen te rođen “nekada davno”. Eto, tu očito vjeruju u bajke, pa je mnogima možda zato i život bajka! (Punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje