Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jedan vaš gest kao roditelja može promijeniti čitav život vašeg djeteta

Preuzmite sliku

Kao roditelji nema sumnje da svakodnevno dobijate brojne savjete o podizanju djece.

Prijatelji vam šalju članke o tome – kako biti bolja mama, a vaša svekrva i majka su sigurno odradile svoj posao u tom pogledu i više nego temeljno. Vjerovatno su vas i potpuni stranci presretali na ulici i govorili vam da niste dovoljno dobro obukli svoje dijete, a napolju je jako hladno. Da roditeljstvo bude još komplikovanije, pored stalnog priliva poželjnih i nepoželjnih savjeta, tu su i stalne kontradikcije kroz koje prolazite. Tek što ste završili sa čitanjem članka koji vam poručuje da je od presudne važnosti puštanje bebe da se uspava plakanjem, stiže drugi članak koji pobija ovu teoriju u korijenu.

Osim toga tu su stručnjaci koji uvijek objavljuju nove studije na temu roditeljstva i vaspitanja djece, koji dodatno unose konfuziju u cijelu priču, i većinu vremena se zapravo pitate – da li bilo šta radite kako treba? Činjenica je da niko ne može da zapamti a još manje da primijeni 1000 pravila o ispravnom odgajanju djece, ako se uopšte složite sami sa sobom šta je ispravno. To je naročito naizvodljivo kada ste suočeni sa napadom bijesa mališana od dvije godine nakon vrlo dugog i napornog radnog dana, prenosi Ženski magazin.

Gest koji će vam promijeniti pogled na roditeljstvo

Nezavisno od toga gdje se nalazite i šta trenutno radite, kada vaše dijete uđe u prostoriju da li ga dočekate sa osmijehom? Veoma je važno da sebi postavite ovo pitanje i date iskren odgovor. Jer roditelji su skloni da traže “greške” na djetetu kada se ono pojavi u prostoriji. Posmatraju ga kao mali projekat i provjeravaju da li je očešljano, da li je nešto naopako obuklo i da li su mu cipele vezane. Roditelji pretpostavljaju da djeca osjećaju njihovu ljubav, ali to zapravo nije tačno. Ono što djeca vide je vaš izraz lica, a na njemu vrlo često vide osudu. Lice roditelja bi trebalo da djetetu pokaže ono što mu je u srcu. Kosa, odjeća i cipele – nisu važni.

Da li je zaista toliko jednostavno?

Umjesto da se pitate koje su fraze koje treba da koristite kako bi ohrabrili svoju djecu, naveli ih da rade svoj domaći redovno, usadili u njih zdrave navike jednostavno nastojte da ih dočekate sa osmijehom na licu kada vam priđu. Nećete se sjetiti svakog dana šta je to što podiže samopouzdanje kod djece, šta ih čini otpornijim, samostalnijim, vještijim ali ako zapamtite da ih ne pogledate sa prijekorom ili ljutnjom u očima, promijenićete tok njihovog život. Iako se vrlo lako može dogoditi da vas um navede da stavite u prvi plan neke nebitne stvari poput neočešljane kose, važno je da na vašem licu vaša djeca ne vide ništa osim ozarenosti i beskonačne ljubavi.

Zašto je to toliko važno?

Vaša djeca se neće sjećati trivijalnih svakodnevnih stvari kada odrastu, ali će se sjećati vašeg toplog osmijeha i zagrljaja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,