Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jedan od razloga zbog kojeg ne uspijevate smršati mogao biti i manjak ovog vitamina

Preuzmite sliku

Osim što je ključan za zdravlje zuba i kosti te za imunitet, čini se da je taj vitamin vrlo važan i za tjelesnu težinu.

Vitamin D pomaže i u održavanju idealne tjelesne težine, a njegov manjak u krvi može otežati mršavljenje jer ubrzava pretvaranje kalorija u masnoću.

Čini se da bi jedan od razloga zbog kojeg ne uspijevate smršati, koliko god vježbali i kontrolirali unos kalorija, mogao biti upravo manjak ovog vitamina. Jer, osim što je ključan za zdravlje zuba i kosti te za imunitet, čini se da je taj vitamin vrlo važan i za tjelesnu težinu i pravilan omjer mišićne mase i masti. Žene s odgovarajućom vrijednosti D vitamina u tijelu brže mršaju nego žene koje imaju manjak tog vitamina, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Endocrinology.

Najbolji izvori

No, i jedno drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Nutrition Journal, došlo je do sličnih rezultata, odnosno otkrilo je da povećan unos D vitamina dovodi do smanjenja ukupne tjelesne masti. Naučnici to objašnjavaju činjenicom da vitamin D utiče na pohranu i stvaranje masnih naslaga u tijelu. Za takav učinak dovoljno je čak i 15 do 20 minuta izlaganja sunčevoj svjetlosti dnevno, što u ovim ljetnim mjesecima ne bi smjelo biti teško. Uz to, možete povećati unos namirnica bogatih tim vitaminom, a to su gljive, žumanjak, ribe, mlijeko i sok od narandže, prenosi Živim.hr.

Važan je i za ljepotu

Vitamin D ključan je za pravilno funkcionisanje kože, a time i za njezin lijep izgled. Pokazalo se da uzimanje suplemenata na bazi tog vitamina može znatno smanjiti akne kod osoba s teškim oblikom te bolesti. Receptori vitamina D nalaze se i u folikulama vlasi te imaju važnu ulogu u ciklusu rasta dlačica. Ovaj vitamin, naime, signalizira keratinocitima u folikulima da potaknu rast vlasi, pa stoga ne čudi što je jedan od simptoma manjka tog vitamina ispadanje kose. Budući da povećava elastičnost kože, vitamin D dobar je i za prevenciju strija, a zahvaljujući svom antioksidativnom djelovanju sprečava prijevremeno starenje kože. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,