Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

353

OPORAVLJENI

8

UMRLI

6
Preuzmite sliku

Japanska princeza se odriče titule zbog ljubavi

Mako, kći cara Akihita, udaje se za običnog građanina, po zakonu se mora odreći porodice… politički…

Japanska princeza Mako odustaje od svog imperijalnog statusa, i to zbog ljubavi. Carski dvor u Japanu izvijestio je da su doista usred priprema planova za udaju 25-godišnje unuke cara Akihita za njenog vršnjaka Keija Komuroa, mladog pravnika koji se do sada u javnosti pojavio samo jednom, u turističkoj kampanji, u reklami kao “princ mora”. Japanska TV kuća NHK objavila je da se dvoje skorih mladenaca upoznalo još prije pet godina, dok su bili studenti na Međunarodnom kršćanskom univerzitetu u Tokiju.

 • Tokom studija je Koumuro nastupio u sad odjednom čuvenoj turističkoj reklami za grad Fujisawu. A to što se princeza namjerava udati za običnog građanina, prema stoljećima važećem carskom zakonu u Japanu, znači samo jedno – ona se mora odreći svoje carske porodice, ne doduše kao u nekim davnim vremenima, ali u političkom smislu apsolutno. Prethodno je to učinila i njena tetka Sayako, jedina kći današnjeg cara, udavši se za Yoshikija Kurodu 2005. godine.

  Carska porodica trenutno broji 19 članova, od kojih je 14 žena. Carski zakon naslijeđe prijestolja dopušta isključivo po muškoj nasljednoj liniji, bez obzira na to što inače vrlo tradicionalni Japan sve lakše može zamisliti i nasljednicu. To izbor sužava na samo trojicu prinčeva; princa prijestolonasljednika Naruhita, njegovog mlađeg brata Akishina, te Akishinovog sina Hisahita.

  Što se princeza tiče, osim Mako, u obitelji je još šest neudanih princeza, a kako se čini da niti među njima ne vlada neko posebno oduševljenje da provedu život u okovima titule, ukoliko bi se porodica nastavila osipati udajom/ ženidbom s običnim građanstvom, moglo bi se dogoditi da carska porodica uskoro više nema dovoljno članova za sve svoje javne dužnosti. Usto, ljetos je 83-godišnji car rekao da je zabrinut da bi njegova dob, posebno njegovo zdravlje, mogli uticati na sposobnost obavljanja dužnosti.

  On je danas jedini car na svijetu, 125. je u nizu koji je naslijedio tu titulu u Japanu, i to nakon prvog cara Jimmua, čiji je direktni nasljednik, otkako je ovaj na prijestolje zasjeo još 660. godine prije Nove ere. Akihitov problem je u tome što mu carski zakon ne dopušta da abdicira. Jednom car, doživotno car, te je Akihito zato pokrenuo proceduru u japanskom parlamentu čiji bi i gornji i donji dom trebali potvrditi da dopuštaju caru da se povuče.  (express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,