Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jako dobar razlog zašto biste trebali staviti aluminijsku foliju u mašinu za suđe

Preuzmite sliku

Popularno

Ako vaše metalno posuđe iz mašine za suđe izgleda prljavo i bez sjaja, nemojte još kupovati nov mašinu.

TikTok mijenja sve što smo mislili da znamo o kuhanju i čišćenju i potpuno ruši naša uvjerenja. Od uobičajenih jela na potpuno novi način do brzih trikova za čišćenje koji na nikada ne bi pali na pamet. Danas donosimo baš jedan takav trik za ljubitelje čišćenja, ovaj popularni video u nastavku zauvijek će promijeniti način na koji punite mašinu za suđe, prenosi Jutarnji.hr.

U svom popularnom videu na TikToku, korisnica @carolina.mccauley pokazuje da je za svjetlucavo metalno posuđe potrebno samo stavljanje kuglice aluminijske folije u košare u mašini za suđe.

Mašine za pranje posuđa trebale bi nam olakšati život, ali to nije uvijek slučaj. Posebno pribor za jelo može biti jako nezgodan. Ako vaše metalno posuđe iz mašine za pranje posuđa izgleda prljavo i bez sjaja, nemojte još kupovati novu mašinu. Aluminijska folija mogla bi biti sve što vam treba za čišćenje ogrebotina i prljavih mrlja na metalnim posudama, što je sjajna vijest.

 • Sljedeći put kad punite mašinu za suđe, odvojite trenutak da otkinete komad aluminijske folije i zgužvate je u loptu. Stavite je u pretinac u košarici za pribor za jelo i pokrenite ciklus čišćenja kao i obično. Svaki put ćete dobiti sjajni pribor!

  Aluminijska folija ostaje zarobljena u košarici za pribor za jelo, tako da ona ne čisti direktno vaše posuđe. Umjesto toga, objašnjenje se odnosi na način na koji kuglica od folije stupa u interakciju s hemikalijama u vašim tabletama za mašinu za posuđe.

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli Carolina McCauley (@carolina.mccauley)

  Reakcija je vrsta procesa oksidacije, slična triku koji se koristi za poliranje srebra. U tom slučaju se koristi aluminijska folija za oblaganje posude, a potamnjelo posuđe se natapa u vodi i deterdžentu u prahu. Hemikalije u deterdžentu stupaju u interakciju s metalom u foliji, prenosi Reader‘s Digest. Ovaj proces, poznat kao ionska izmjena, oksidira tamni sloj i čini da vaše posuđe izgleda kao novo.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,