Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jaja ne trebate pripremati na previsokoj temperaturi

Preuzmite sliku

Za savršenu kajganu ili kuhana jaja prepišite trik kojim se služe kuhari u restoranima i imat ćete jelo bez greške…

Kako se jaja ne bi prekuhala ili prepekla, vatra ne smije divljati. Ako je vatra prejaka, kajgana neće biti kremasta.

Kad krenemo kuhati jaja, proteini počinju koagulirati, a ako ih kuhamo predugo, počinju se stezati do tačke kada izlazi sva tekućina, a jaja postaju gumena, suha i neukusna. Što se jaja duže kuhaju, to više proteini koaguliraju, a što je temperatura viša, to se događa brže. Nižim temperaturama smanjuje se rizik od pretjeranog koaguliranja.

Primjerice, idealna kajgana traži da je maknete s vatre netom prije nego što jaja budu gotova jer će i dalje zadržati dovoljno topline da se “dovrše” prije posluživanja.

Prilikom kuhanja jaja vatru možete pojačati samo u slučaju kada ih ne kuhate do kraja na šporetu. Tada stavite jaja u hladnu vodu. Vode treba biti oko 2,5 cm iznad jaja. Pojačajte vatru i kad zakuhaju, maknite ih s vatre pa poklopite lonac.

Za srednje meko kuhana jaja ostavite ih poklopljena u vrućoj vodi 4 minute, za mekša tvrdo kuhana 10 minuta, a sasvim tvrdo kuhana bit će nakon 15 minuta.

Zatim ih lagano kucnite kuhačom ili kašikom na nekoliko mjesta i prebacite u ledeno hladnu vodu i ostavite najmanje minutu, prenosi Punkufer. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,