Ponedjeljak, 6. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Iznenađujuće otkriće: Djeca starijih očeva mnogo sklonija psihičkim problemima

“Bili smo šokirani rezultatima tog istraživanja”   

Djeci starijih očeva prijeti veća opasnost od psihičkih problema i problema s učenjem, piše u opsežnom amerčko-švedskom istraživanju objavljenom prije dvije godine u SAD-u.

Istraživači sa sveučilišta Indiana i instituta Karolinska u Stockholmu analizirali su medicinske podatke o svim osobama rođenim u Švedskoj između 1973. i 2001. godine.

Ustanovili su vrlo jaku povezanost između starije dobi oca u trenutku rođenja djeteta i lepeze psihičkih problema poput autizma, poremećaja pažnje, bipolarnog poremećaja, šizofrenije, pokušaja samoubistva i problema s drogom kao i školskog neuspjeha i slabih rezultata na testiranju koeficijenta inteligencije.

U usporedbi s djetetom rođenim kad je otac imao 24 godine, za dijete čiji je otac imao 45 godina u trenutku njegova rođenja, 3,5 puta je vjerovatnije da će bolovati od autizma, a 13 puta da će imati poremećaj pažnje. Opasnost od bipolarnosti je 25 puta veća dok je vjerovatnoća od samoubilačkog ponašanja i problema s drogama 2,5 puta veća.

“Bili smo šokirani rezultatima tog istraživanja”, kazao je Brian D’Onofrio, profesor psihologije na sveučilištu Indiana, glavni autor radova objavljenih u Journal of the American Medical Association Psychiatry od 26. februara.

“Specifične veze između očeve dobi i psihičkih problema djeteta puno su izraženije nego u prethodnim istraživanjima”, istaknuo je on. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje