Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izmišljena osoba sprječava eskalacije: Neobičan savjet za održavanje mira u braku

Preuzmite sliku

Stručnjakinja za veze otkrila je kako u svom braku rješava male svađe i to je oduševilo brojne gledatelje njenog videa, a neke ponukalo da priznaju da i oni koriste slična rješenja.

Optuživanje partnera za stvari koje mogu ili ne moraju biti njegova krivica siguran je način da pokrenete svađu. Tara Blair Ball iz SAD-a, stručnjakinja za ljubavne veze, kaže da ima rješenje za te situacije.

U svom videu na TikToku, koji je prikupio gotovo osam miliona pregleda, otkrila je da su ona i njen suprug izmislili treću osobu koju krive za sitnice oko kojih postoji mogućnost da svađa eskalira u sukob, prenosi 24sata.hr.

Njihov žrtveni jarac zove se ‘Rick’ i kad god nešto krene po zlu, insistiraju da je Rick kriv za to – umjesto da se međusobno optužuju.

Iako se to može činiti neobičnim, Tara smatra da je izmišljeni Rick spasio njen brak.

– Izmišljena osoba koju se krivi za sitnice je u biti u brak unijela humor i olakšala je komunikaciju između mene i mog partnera u trenutcima kad postoji opasnost od sukoba – objasnila je Tara.

@tara.relationshipcoach#realrelationships #relationshipadvice #relationshipcoach♬ Good Day – Nappy Roots

Na primjer, par optužuje ‘Ricka’ kad vide da račun nije plaćen na vrijeme ili ako prljavi veš ostane u korpi, umjesto da se stavilo na pranje.

– ‘Rick’ je naš dežurni krivac, i to je super, jer niko od nas dvoje nema tu ulogu – objašnjava Tara.

Prednost korištenja ‘dežurnog krivca’ – termin koji se koristi za opisivanje osobe koja je okrivljena za tuđe greške – jest u tome što ih podsjeća da su tim i da se međusobno ne napadaju.

Također potiče par da probleme zajedno rješavaju, umjesto da se međusobno optužuju za greške koje su napravili. Štaviše, ova metoda rješavanja problema također donosi humor u vezu i sprječava da manji problemi eskaliraju u veće sukobe.

Iznenađujuće je da Tara nije jedina koja u svom braku koristi zamišljenu treću osobu jer su i drugi komentatori priznali da i oni to rade.

– Radimo isto kao i ti, samo što je kod nas kriva mačka – napisala je jedna komentatorica na TikToku. Druga je priznala da je kod njih uvijek kriv ‘Casper’ kućni duh za sve probleme s kojima se suočavaju ona i njen suprug.

– Moj suprug i ja to radimo, ali uglavnom za stvari koje nestanu. Uvijek je kriv gremlin iz ormara – napisala je.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,