Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izložba “Cipele – od zadovoljstva do bola” sadrži 250 modela (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Samo su žene sposobne da zbog izgleda trpe bol. Zato se izložba cipela koja je otvorena u Londonu simbolično zove Cipele – od zadovoljstva do bola.

Prikazano je 250 modela, od sandala iz starog Egipta, ukrašenih zlatnim listićima, do dizajnerskih rješenja najistaknutijih modnih kreatora.

 • cipele-naomi-cembe-nosila-i-pala-na-pisti
 • Prikazane su cipele zbog kojih je na modnoj pisti pala čuvena Naomi Campbell.

  To su cipele koje je dizajnirala Vivienne Westwood, a koje je nosila Naomi Campbell na reviji 1993. godine kada se spotakla i pala.

  “Ne mislim da su nešto posebno, ali svakako su važne, jer to je prvi put da je jedan model pao na pisti.

  U tome je njihov značaj, jer je Naomi Campbell ustavri bila prva kojoj se to desilo, mada su to bile stvarno visoke potpetice i platforme” kazala je kustosica izložbe Helen Persson.

 • izlozba-cipele004
 • Autori izložbe su analizirali ulogu cipela u posljednjih 2.000 godina, i podijelili su ih u tri kategorije – transformacija, status i zavođenje.

  Pojedini izložbu doživljavaju kao ekstremnu jer prikazuje najobičniju obuću, ali i najmoderniju, izrađenu pomoću 3D štampača sa višim potpeticama i dramatičnim oblicima.

  “Ljudi su oduvijek bili opsjednuti cipelama. Cipele su imale kulturološki značaj kroz historiju, gotovo u svim kulturama, jer one pokazuju status onoga ko ih nosi, jer neudobne ili nepraktične cipele pokazuju viši status ili veće bogatstvo, ili pak preveliku želju da pripadaju toj grupi”, dodala je Persson.

  Na izožbi su predstavljene i drvene klompe iz 16. vijeka, sa platformama presvučenom svilom, koje su bile toliko visoke da se damina haljina na ulici ne bi vukla po blatu, ali i staklena cipelica iz bajke Pepeljuga. Moderne pepeljuge danas ipak nose cipele Louboutin ili Jimmy Choo, koje se takođe mogu vidjeti na izložbi, a za koje takođe pričaju da su neudobne.

  Opširnije u video prilogu N1.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,