Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izgubio 85 kilograma da bi se prijavio u vojsku

Preuzmite sliku

Sve od srednje škole Christian Montijo htio se prijaviti u vojsku. Umjesto toga, danas 28-godišnji osobni bankar iz Kissimmeeja na Floridi zaposlio se u prodaji lokalne firme, a radno vrijeme koje je imao ostavilo mu je vrlo malo vremena za brigu o vlastitom tijelu i zdravlju.

Prehranu su mu gotovo isključivo sačinjavali brza hrana, zašećereni gazirani sokovi i kolači. Tako je jeo za ručak i večeru i tjelesna težina mu se polako povećavala, sve do 27. godine, kada je vaga pokazala zabrinjavajućih 158 kilograma.

“Budio sam se umoran i išao u krevet umoran. Znao sam sjesti na kauč da bih gledao televiziju i znojiti se od samog sjedenja”, rekao je Christian u intervjuu za Men's Health.

Na kraju 2018. godine odlučio se osvrnuti na svoju dosadašnju karijeru i život te zaključio da ga posao koji ima ne zadovoljava i da ne želi više tako živjeti. Odlučio je konačno ispuniti svoju želju i prijaviti se u vojsku. No znao je da u takvom stanju nema šanse biti primljen pa je počeo mijenjati životne navike i vježbati, prenosi index.hr.

Prvo je počeo hodati oko četvrti dok se ne bi umorio i onda je postepeno povećavao udaljenost i intenzitet hodanja. Poradio je i na prehrani. Umjesto sokova, počeo je nositi vodu sa sobom gdje god bi išao, da ne dehidrira. Nabavio je i aplikaciju za brojanje kalorija da bi bolje shvatio kako se one broje i kako izgleda kvalitetan nutritivni obrok. Brzu hranu zamijenio je pilećim prsima, svježim povrćem i voćem.

Nakon šest mjeseci takvog režima upisao se u obližnju teretanu. Prije početka treninga, provjerio je u vojnom kabinetu koju težinu mora dostići da bi mu prihvatili prijavu i taj broj je zapisao kao motivaciju za trening. Sa svakom malom promjenom na tijelu bio je sve motivisaniji i nakon 12 mjeseci skinuo je gotovo 75 kilograma – skoro polovicu svoje tjelesne težine

 • “Osjećam se sjajno”, kaže Christian i dodaje: “Imam energiju tokom cijelog dana i, kada se upoređujem s onim kako sam se osjećao prošle godine, osjećaj je nevjerovatan.”

  Njegova porodica i prijatelji ostali su impresionirani promjenom koju je napravio i ponosni na njegovu transformaciju.

  “To što mogu pratiti djecu i napraviti puno više toga tokom dana najveća je pobjeda koju sam mogao postići”, kaže Christian.

  Nakon gubitka kilograma ostao je ustrajan u promjeni životnog stila i nastavio s treninzima, zdravom prehranom i redovnim fizičkim aktivnostima.

  “Svjestan sam toga da je gubitak kilograma samo pola borbe. Druga polovica je osigurati da se ti kilogrami ne vrate”, istaknuo je Christian i podijelio neke savjete za sve one koji žele smršati.

  Smatra da je za početak najbolje postaviti male, realne ciljeve koje je moguće dostići na dnevnom ili sedmičnom nivou.

  “Napredak je ono što vas čini motivisanima, ali morate biti svjesni da radite na promjeni životnog stila, a ne na privremenom uljepšavanju. I ono najvažnije, ništa se ne događa preko noći. Računajte da će vam trebati neko vrijeme da skinete kilograme, isto kao što vam je trebalo i da ih dobijete”, zaključio je. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje