Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Izbor riječi, izraz lica, pokreti: Evo kako prepoznati laž…

Čak i ako lažemo uvjerljivo, naše tijelo sve govori. To je najčešće zato što lažljivci ignorišu govor tijela i fokusiraju se na riječi i izraz lica poput svih. Psiholozi vjeruju da je ključ otkrivanja laži u govoru tijela i ako obratimo pažnju na govor tijela možemo saznati puno.

Neki ljudi su bolji lažljivci od drugih. Iako ne postoji jedinstveni znak kojim možete sa 100 postotnom sigurnošću tvrditi da neko laže, postoje stvari na koje biste svakako trebali obratiti pažnju kako biste lakše detektovali laž, prenosi N1.

1. Obratite pažnju na pauze

Jedan od najčešćih zvučnih znakova koji otkriva da osoba laže su pauze, stoga obratite pažnju na to. Ako osoba uzima duge pauze ili ih ima puno dok govore, vjerovatno lažu i uzimaju si vremena kako bi razmislili što da kažu.

2. Obratite pažnju na dužinu emocija

Obično, stvarne emocije traju ne više od 5 sekundi. Ako netko izražava emocije duže od toga, vjerovatno je lažno. Ne moguće je da imate isti izraz lica 10 sekundi, zar ne? Zato pripazite na to.

3. Obratite pažnju na loš tajming

Naučnici su otkrili da emocije uvijek dolaze prve, a potom dolaze riječi. Ako osoba prvo kaže da je ljuta i tek nakon toga vidite ljutit izraz lica, vjerovatno je lažan.

4. Provjerite iskrenost emocija

Stvarne emocije su iskrene i nije ih uvijek lako odglumiti. Emocija je iskrena kada se ne promijeni izraz na samo jednom dijelu lice. Primjerice, ako se osoba smije, ne pomiču se samo njena usta već bi se trebale pojaviti i bore blizu očiju, a i obrve će se spustiti. Ista je stvar za bilo koju drugu emociju, piše Brigthside.

5. Obratite pažnju na ponavljanje

Dok je za neke ljude teško pretočiti svoje misli u riječi, previše ponavljanja može biti znak da osoba laže. Ako često ponavlja nešto, to može značiti da pokušavaju uvjeriti vas i sebe i provjeravaju iz vaše reakcije vjerujete li onome što govore.

6. Odgovaraju s istim riječima ili frazama koje su korištene u pitanju

Izbor riječi govori puno. Ako osoba koristi iste riječi koje su upotrijebljene u pitanju, ne osjećaju se dovoljno slobodnima i drže se onog što ste vi rekli kako ne bi otkrili previše ili otkrili nešto drugo. Ponavljanje pitanja prije odgovora je također loš znak – to rade mnogi lažljivci kako bi dobili na vremenu dok smišljaju odgovor.

7. Pokrivanje lica ili usta

Jedan od najočitijih znakova tijela preko kojeg možete saznati laže li osoba jest kada pokrivaju svoje lice ili usta. Česta je to stvar kod lažljivaca jer je to psihološki odgovor. Stoga, ako naiđete na to, vjerovatno vas lažu.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,