Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Izbjegavajte ga: Mjesto na koje nikad ne bismo smjeli staviti okićenu jelku

Preuzmite sliku

Zamislite idilični praznični prizor kao iz najljepše bajke.

U njemu će se sigurno naći atraktivna jelka, koja je u većini slučajeva stavljena uz kamin sa upaljenom vatrom. U stvarnosti stavljanje drvca uz jaki izvor topline i vatre nije pametna ideja.

Stručnjaci preporučuju da drvce – bez obzira na to je li riječ o umjetnoj ili “živoj” jelki – udaljite barem jedan metar od bilo kakvih grijalica, peći, radijatora i kamina. Što je drvce duže u prostoriji te blizu jakog izvora topline, to je veća šansa od zapaljenja.

Zapaljenje umjetnog drvca donosi rizik i od širenja opasnih spojeva kao posljedice izgaranja plastike i drugih materijala, pa ga nemojte stavljati ni uz zapaljene svijeće.

Novogodišnja rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a upaljene dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju se bez nadzora u blizini jelke. Prirodna jelka predstavlja posebnu opasnost. Brzo se osuši i potrebno joj je svega 30 sekundi da izgori i zahvati okolni namještaj, stoga se ne smije postavljati u blizini izvora topline niti je preporučljivo koristiti prskalice na božićnom drvcu. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,