Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Izbacite ih iz razgovora: “Komplimenti” koji su jednaki uvredi

Preuzmite sliku

Jeste li ikada čuli za mikroagresiju? Riječ je o skupu namjernog i/ili nenamjernog ponašanja koje šalje negativnu poruku određenoj skupini, a pogotovo manjinama.

Postoje mnogi verbalni i neverbalni znakovi koji mogu slati pogrdne i neprijateljske poruke određenoj osobi, iako su naizgled zamotane u oblik komplimenta. Neke osobe nisu ni svjesne da svojim komplimentima zapravo vrijeđaju druge ljude, prenosi Zadovoljna.hr.

Termin mikroagresije skovao je harvardski profesor i psihijatar Chester M. Pierce sedamdesetih godina prošlog stoljeća kako bi opisao niz „spuštalica“ koje je doživio iz prve ruke kao crnac. Istaknuo je primjer iz svoje karijere tokom koje su mnogi bijelci pljeskali njegovoj elokventnosti.

Iako se rečenica Tako si elokventan isprva čini kao kompliment, ljudi koji s čuđenjem hvalili Pierceovu rječitost zapravo su djelovali s pretpostavkom da su Afroamerikanci inferiorni ili da nisu dovoljno kolektivno obrazovani da bi se lijepo izražavali, zbog čega je njegovo ponašanje odskakalo.

Pristojne uvrede mogu pljuštati s različitih strana, a uzrok im ne treba biti samo rasa, već i različita religija, spol, izgled, seksualno opredjeljenje, ekonomski status i slično.

Izvrsna si u matematici za ženu. Ova mikroagresija djeluje pod pretpostavkom da su žene netalentovane za računanje i logičko zaključivanje. Iako hvalite jednu osobu, negativno ocrtavate cijeli spol.

Po tvojoj boji glasa nikad ne bi rekao da si gay. Samo zato što određeni muškarac ima dubok glas ne znači i da nije homoseksualac te da je bolji od drugih homoseksualaca s visokim glasom.

Mikroagresija se može izraziti i kroz neverbalne postupke. Takav je primjerice izdvajanje osoba za dodatne sigurnosne provjere na aerodromima zbog pripadnosti određenim etničkim i religijskim grupama.

Kako zaustaviti mikroagresiju?

1. Razmisli šta ćeš reći prije nego što izustiš

To je dobro pravilo bez obzira na to s kim razgovarate i o kojoj temi. Poželjno je sebe staviti u poziciju osobe kojoj upućujemo „pristojnu uvredu“ prije nego što je izustimo te tako procijenimo je li uistinu poželjna i bismo li mi željeli čuti nešto slično.

2. Ne zauzimajte odbrambeni stav

Ako vas neko optuži za mikroagresiju, ne zauzimajte odbrambeni stav i nemojte nazivati drugu osobu previše osjetljivom. Umjesto toga slušajte šta vam ona govori.

3. Prilagodite svoje ponašanje novim vremenima

Ako je nešto bilo u redu reći prije desetak godina, to danas možda nije više slučaj. Osluškujte promjene i prilagodite se. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,