Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iz muške perspektive – Kad on odluči da je kraj

Preuzmite sliku

Šta se događa kad vaš prosječni muškarac shvati da je vašoj ljubavi kraj? O ovoj temi ustvari nije teško razgovarati. Istina je da u cijeloj istoriji muško ženskih odnosa još nije bilo muškarca koji bi shvatio da je vašoj vezi kraj. Žene to shvate, ali muškarci umjesto toga obrade svoje osjećaje tako da povjeruju kako su se ovako oduvijek s vama osjećali, nemajući volje da bilo šta komentarišu, piše Ženski portal.

I sad je to tu. “Mislio sam da si sretna.” Ova fraza je sve što trebate znati o muškarcima, a  dokazuje da smo mi u biti daleko osjećajnija bića nego žene.
Ali, razmislite.  Žene se pretvaraju da su osjećajnije, ali su u stvari daleko hladnokrvnije kad se radi o stvarima srca, neprestano prate svaki pokret svojega čovjeka, znaju kako je raspoložen, kakve su mu navike, koji mu je kvocijent pažnje i kakvo mu je financijsko zdravlje. To se očituje u neprestanim propitkivanjima:  “Gdje si bio u četvrtak?” i “Da li me još uvijek voliš? Više me ne voliš. Reci mi da me voliš.” i “Odakle ti ta košulja?”

Muškarci to smatraju zanovijetanjem i gnjavažom, ali to je u stvari neki oblik emocionalnog radara. Šišmiši rade nešto slično, samo im to služi tome da bi izbjegli sudar u tami, dok žene to čine kako bi vidjele da li ih još volite.

Muškarcima je ovo već vjekovima dokaz kojim se služe kad žele dokazati kako su žene iracionalna i emocionalna bića. Ali vi se zapitajte što je logičnije: neprestano provjeravati voli li vas još uvijek vaš partner, ili ne provjeravati kako biste vidjeli voli li vas još uvijek vaš partner?

Muškarci ne provjeravaju. Oni su sretni toliko dugo dok vjeruju da ih njihov partner još uvijek voli. Ovo uvjerenje mogu temeljiti na najtanjem mogućem dokazu. Dovoljno je da ga je ona jednom voljela. Čak i činjenica da ga još nije napala nožem, dokaz je njezine ljubavi. Tek kad mu ona otvoreno kaže kako ga više ne voli, počet će mu svitati, a i onda će mu biti teško to posve shvatiti.

To je zato što su muškarci romantičari, dok su žene realisti. Muškarci vjeruju da riječi imaju veću težinu nego djela pa je stoga namjera važna, a ne stvarnost. Muškarci su izmislili i napisali najviše romana, napisali najviše ljubavne poezije, stvorili organizirane religije, politiku, dok su žene radile na tome da se čovječanstvo umnaža, da dobro jede, da nauči vezati žnirance i brisati nos. Muškarci sanjaju; žene planiraju. Muškarci žive u nekoj vrsti magličaste, neprestane sadašnjosti, obojene onako kako vjeruju da ih drugi ljudi vide; ženine oči čvrsto su na budućnosti, a iz toga razloga žena može biti daleko sposobniji poslovni protivnik nego muškarac.  Samo žena može dovoljno uvjerljivo pjevati one riječi: “Hoćeš li me i sutra voljeti?” ali su generacije muškaraca glupo vjerovale da su žene subjektivne i emocionalne. Zašto? Čujemo riječ ljubav, ali ne zamijećujemo važnost one druge riječi – sutra.

Pa kad smo ovako lijepo dokazali da su muškarci romantični i naivni sanjari koji sebe obmanjuju, kako će onda muškarac odlučiti da neka veza neumoljivo i nepopravljivo ide svojemu kraju? Dajemo vam popis stvari. Nije potpun, ali nijedna nije izmišljena koliko god to može ludo zvučati nekom tko se smatra normalnim (tj. ženama). Čitajte i plačite.

1. Našao je drugu

To je osnovni razlog zbog kojega muškarac ostavlja ženu, ali nije tako jednostavan kao što vam se može učiniti. Nije seks taj zbog čega muškarac ostavlja ženu. Nije čak ni to što mu je pod rukom nešto novo. Jednostavno je zaključio kako ga ona voli više od vas. To ne znači da mu je ona draža. To jednostavno znači da su muškarci poput pasa. Jeste li ikad promatrali psa koji si je zabio u glavu da negdje u blizini ima mesa? Ništa mu drugo tad na svijetu nije važno, pa čak da i postoji nešto važnije tog trenutka, u psećem mozgu ne bi bilo mjesta da o tome razmišlja jer mu je glava ispunjena psećom hranom.

Kad se radi o ljubavi onda je muškarac poput psa. Onog trena kad mu sine da ga neka žena možda voli, sve druge žene (uključujući i vas koji ste ga podržavali da napravi karijeru, podnosili njegovo pijano društvo, rodili mu djecu i sami održavali cijelo domaćinstvo dok je on pokušavao postati slikar/romanopisac/organski farmer) prestaju postojati. U glavi mu zasvjetli žaruljica koja mu kaže: ”Meso na vidiku! Ništa drugo nije važno!”

2. Našao je drugu

Ovo bi vam moglo sličiti na ono pod broj 1, ali je drugačije. Uzmite slučaj muškarca čija ga žena više ne voli. Gruba je prema njemu, stavlja mu pivo na radijator, skriva mu cipele, spava s njegovim najboljim prijateljem, reži na njega kad se vrati kući, omalovažava ga i kritikuje  njegove poslovne poteze, i preotima mu ljubav njegovog psa. Takav muškarac proživljava pakao, ali to ne zna. To je stoga što nema gdje otići. Kad bi shvatio da nema gdje pobjeći, morao bi se suočiti s činjenicom da je svezan lancima sa svojom partnericom i tako bi mu sinulo da mu je kao u paklu. Ali evolucija štiti muškarce protiv tih teških osjećaja. (A i pivo. Ali evolucija je jeftinija.)
Onda izmislimo kompjutorske  igre i Internet gdje možemo nekamo otići, a da ne moramo stvarno otići. To se zove “biti zreo što se tiče veze”, a traje sve dotle dok se ne pojavi nova žena odgovarajućih kvalifikacija. Odgovarajuće kvalifikacije su (a) pokazuje znake da joj je taj muškarac drag i (b) pokazuje znakove da ima stan.

3. On je u krizi srednjih godina.

To je pogrešan naziv. Kriza srednjih godina može se pojaviti bilo kada – a obično i tako bude – od doba adolescencije do postizanja mudrosti i prihvaćanja života što dolazi sa zrelošću (odmah nakon smrti, a pitanje je ako i tada). Kriza srednjih godina kod muškarca nastupi onda kad shvati da nikad neće biti vrhovni gospodar svemira, nego da će umrijeti. Nije to posebno razumna reakcija, ali što sad kad  je evolucija namijenila muškarcu? A pošto evolucija ujedno i štiti muškarce od takvih osjećaja (vidi 2, gore) oni reaguju tako da to smjesta prebace na najbližu ženu koja se tu nađe, krive je što im podriva samopouzdanje, što ga priječi u karijeri i što ga je zarobila u vezi bez ljubavi. Tu se može dogoditi da muškarac odluči da je vezi kraj i da vas napusti. Ali, ne nađe li u međuvremenu neku drugu (vidi 1 i 2 gore), vratit će vam se poput pokislog psa. Ali za razliku od psa koji će prestati cviliti, muškarac neće.

4. Njezine osobne navike izluđuju ga

Muškarcu je to snažni znak da nešto nije kako treba. U nekim rijetkim slučajevima kad se na primjer dogodi da žena počne piti ko’ smuk, prestane se prati, vodi javno ljubav s divljim zvjerima i vegetacijom, a kuću ukrašava unutarnjim organima koje je pokupila u klaonici, muškarac može biti u pravu. Ali u većini slučajeva navode da ih užasno nerviraju osobne navike njihove životne družice, a to su pretežito način na koji jedete i žvačete hranu, kako se obuvate, kako mu govorite ili kako se ponašate na proslavama (“Dobar dan!” – Ponaša se ko’ mumija ko’ da joj moji prijatelji nisu dovoljno dobri!) Je li vam polako jasno što ga kod vas najviše nervira? Naravno da shvatate. E, sad je čas da mu počnete upropaštavati život! Činite to s užitkom!

5. Njoj više nije do seksa

To je rjeđi razlog za prekid veze nego što biste u prvi  čas pomislili. Nije da ženi više nije do seksa nego muškarcu, razlika je samo u tome što muškarcu treba dugo vremena da to primijeti. Ali kad to jednom primjeti, onda je smak svijeta. Tad će zaredom nastupiti kriza srednjih godina, bijes nad ženinim navikama, i obje verzije onoga “Našao je drugu”. Na veliku žalost,  evolucija nije opskrbila muškarca senzorima pomoću kojih bi otkrio one skrivene razloge zašto ženi više nije do seksa, a tih je u osnovi samo dva. Zbog zasljepljenosti da su bogom dani da siju svoje sjeme, većina muškaraca vjeruje da su Paul Newman sve dok nisu toliko debeli i ćelavi da ni sebe više ne mogu zavaravati. A onda utvaraju da su Jack Nicholson. Drugi razlog je što nemaju radar. Baš kao što čovjek ne može čuti šišmišev signal, tako muškarci ne prepoznaju emocionalne sonarne signale  koje im upućuju žene pa stoga ne uzvrate odgovarajućim signalom. Nije čudo da ženi više nije do seksa.

6. Njemu više nije do seksa

Ako se sposobnost da se u glavi drže dva nepomirljivo suprotstavljenja koncepta, smatra inteligencijom, onda imamo problem.  Koncept broj jedan glasi: muškarcima se nikad ne događa da im nije do seksa. A koncept broj dva glasi: naravno da muškarcima ponekad više nije do seksa.  Kad se muškarcu dogodi da mu više nije do seksa, makar samo privremeno i prolazno, u glavi mu dolazi do takve zbrke zbog dvaju suprotstavljenih koncepta, da mu doista više nije do seksa. Njegovo mu samoljublje nalaže da krivicu za to baci na vas, a onda će se smjenjivati simptomi od 1 do 5 baš kao što noć smjenjuje dan.

7. Zaključci, ili što žena može uraditi?

Zamamno je ponuditi pregršt savjeta, ali svi bi bili besplodni. Muškarac koji je nakanio razoriti vezu, nezaustavljiva je prirodna sila poput punoglavca, ili, recimo,  bljuzgavice, i najviše što možete učiniti je da promatrate kako se siromah topi i nestaje u slivniku. Ima naravno i praktičnih stvari koje možete poduzeti kao što je to, na primjer, da ga izbacite iz stana, ali samo ćete se izložiti tradicionalnoj žalopojki “Kako si mi to mogla učiniti? Mislio sam da smo  sretni.” Najbolje što možete uraditi je da pričekate da evolucija učini svoje i da muškarac sustigne ženu. Bit će dovoljno 15 milona godina, ali u međuvremenu ćete ga morati držati na uzdama daleko od pivske boce i zgodnih žena u prolazu. (Autor: Mr. Mafioso/zenskiportal.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,