Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Životni vijek ljudi do 2030. godine duži i od 90 godina

Preuzmite sliku

Istraživanje naučnika pokazalo je kako će u mnogim zemljama do 2030. godine životni vijek žena doseći 90 godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživanje koje su uradili naučnici Imperial Collegea u Londonu i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a što je objavljeno na stranici lista ”Lancet” obuhvatilo je analizu podataka o smrtnosti i životnom vijeku u 35 industrijaliziranih zemalja.

Naučnici smatraju da bi životni vijek žena trebao biti duži od vijeka muškaraca.

Smatraju da bi prosječna dob žena u Južnoj Koreji mogla biti veća od 90, a slijede Francuska, Japan, Španija i Švicarska sa prosječnom dobi od 88 godina.

Muškarci u Južnoj Korej u prosjeku će živjeti 84 godine, a gotovo jednako toliko će živjeti i muškarci u Australiji, Švicarskoj, Kanadi i Holandiji.

Istraživanje pokazuje da bi najkraći vijek mogle doživjeti žene u Makedoniji, u prosjeku 78 godina, te muškarci u Srbiji u prosjeku 73 godine.

SAD zaostaje za razvijenim zemljama pa se ne očekuje značajno produljenje životnog vijeka. Očekuje se da žene i muškarci u toj zemlji žive između 80 i 83 godine.

Majid Ezzati, sa Imperial Collegea u Londonu izjavio je kako se smatralo da je vrlo teško da životni vijek u prosjeku bude duži od 90 godina, ali da to više nije nemoguće zahvaljujući napretku medicine i razvoju društvenih programa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje