Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Žene starije od 50 godina sretnije nego ikad

Preuzmite sliku

Iako se to može činiti čudnim, zapravo je dobar znak da žene starenjem imaju pozitivan pogled na promjenu svog života na sretan i zdrav način.

Bright Side navodi nekoliko razloga zašto postoji nada za iskusiti radost kasnije u životu.

Postoji nešto što se naziva „srednja dob“

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da možda imate krizu srednjih godina. Biti nejasan u svom životnom smjeru, biti nezadovoljan životom općenito ili vas su preplavili poslovi. Iako je neki u stvarnosti mogu nazvati “krizom”, to je samo tranzicija. Ovaj životni događaj obično se događa oko 37. godine ili više i čini da se oba spola osjećaju neobično. Dok muškarci teže prosuđivaju sebe na osnovu nedostatka postignuća na poslu, žene obično počinju procjenjivati ​​i propitivati ​​svoje performanse kao supruge i majke, prenosi Tuzlanski.ba

Istraživanje sugerira da je sreća tokom našeg života u obliku slova „U“. Zanimljivo je da se čini da sreća prati krivulju u obliku slova U kroz čovjekov život. Obično počinju kao sretni mladi ljudi i suočavaju se sa predstojećom krizom srednjih godina oko 2 decenije. A onda, stvari počnu izgledati kada napune 50-te. Srećom, žene starije od 50 godina nikada nisu bile sretnije. U ovom dobu oslobođeni su tereta i brige da imaju vlastitu mladu porodicu, postižu viši rang u svojoj karijeri i žrtvuju užitke za lagodan život. Zbog toga žene postaju sretnije u pedesetim godinama.

 • Obično, kada su mlade žene u 20-ima, očekivanja možda neće postati stvarnost, što će rezultirati krizom srednjeg vijeka. Prema studijama, kako se stres s vremenom smanjuje, a razočaranja ostaju iza sebe, ove žene (sada u pedesetim godinama) ponovno otkrivaju mir, dok sreća cvjeta zajedno s novim iskustvima i samopoštovanjem. Samo primijetite kako je zrelo s vremenom toliko važno da žene postanu radosnije i hrabrije. Ovo su izvrsne vijesti za sve žene koje stare. Uz trenutnu vrhunsku medicinu, kozmetiku, manje tabua u pogledu pronalaska ljubavi i uspostavljen status u radnom okruženju, postoji puno razloga zašto će žene (i muškarci) živjeti zdravije, i što je najvažnije dug, sretan život.

  Evo nekoliko mogućnosti:

  Više slobode: Sad kad posjeduju vrijeme dok njihova djeca napuštaju gnijezdo, žene imaju više vremena da se usredotoče na sebe i više se zabave.

  Briga o voljenima: Za one žene koje prihvataju tradiciju, podrška, kao u ulozi bake, može značiti i sretan, ispunjen život.

  Prihvatanje protoka vremena: Kao u prihvatanju da nema srama dok se njihova tijela transformišu i prilagođavaju zrelijem i inteligentnijem umu.

  Preuzimanje novih rizika: Kao u pronalaženju strasti u novim poslovima kao poduzetnik, napuštanje neispunjenog braka i pronalaženje druge voljene osobe, pa čak i putovanja. Ovo je potpuno nova generacija kompromitiranih, pametnih i vođenih profesionalaca koji su samosvjesni. Pogledajte samo kako poznate ličnosti poput Jennifer Lopez, Julia Roberts i Jennifer Aniston vode svoj život i karijeru. Uostalom, zlatne godine se iz vrlo posebnog razloga nazivaju „zlatnim“! (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,