Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Zašto se zimi pije više alkohola

Preuzmite sliku

Imaš osjećaj da zadnje vrijeme konzumiraš više alkohola nego obično? Prema nedavno provedenom američkom istraživanju, krivo je hladno vrijeme.

Čaša vina na kauču, džin-tonik u kafiću, šampanjac kući…  kad vani postane hladnije, češće posegnemo za alkoholom. Brojni praznici nisu isključivi krivac za to. Krivnju snosi godišnje doba, tvrdi veliko američko istraživanje objavljeno u „Hepatology Journal“.

U okviru istraživanja sakupljali su se podaci o konzumaciji alkohola stanovništva iz 193 različite države. Rezultat: u zemljama u kojima je osobno hladno češća su oboljenja jetre i ovisnost o alkoholu – za razliku od toplih zemalja.

 • Što se krije iza toga?

  Svako zna onaj osjećaj kad nas preplavi toplina nakon koje čaše vina. To nije zabluda: alkohol proširuje krvne žile te se pojačava krvotok. Osobno se šire krvne žile na licu – zato se i toliko zacrvenimo kad popijemo koju čašicu alkohola. Rezultati ukazuju na to da ljudi – čak i nesvjesno – posežu za alkoholom da se ugriju.

  Ove zemlje su osobno pogođene

  Na prvom mjestu je Rusija, zatim slijede skandinavske zemlje te baltičke države u kojima je enormno velika konzumacija alkohola. To ne čudi toliko puno, jer tamo vladaju niske temperature, odnosno manji je broj sunčanih sati. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,