Četvrtak, 28. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istraživanje: Zašto se zimi pije više alkohola

Imaš osjećaj da zadnje vrijeme konzumiraš više alkohola nego obično? Prema nedavno provedenom američkom istraživanju, krivo je hladno vrijeme.

Čaša vina na kauču, džin-tonik u kafiću, šampanjac kući…  kad vani postane hladnije, češće posegnemo za alkoholom. Brojni praznici nisu isključivi krivac za to. Krivnju snosi godišnje doba, tvrdi veliko američko istraživanje objavljeno u „Hepatology Journal“.

U okviru istraživanja sakupljali su se podaci o konzumaciji alkohola stanovništva iz 193 različite države. Rezultat: u zemljama u kojima je osobno hladno češća su oboljenja jetre i ovisnost o alkoholu – za razliku od toplih zemalja.

 • Što se krije iza toga?

  Svako zna onaj osjećaj kad nas preplavi toplina nakon koje čaše vina. To nije zabluda: alkohol proširuje krvne žile te se pojačava krvotok. Osobno se šire krvne žile na licu – zato se i toliko zacrvenimo kad popijemo koju čašicu alkohola. Rezultati ukazuju na to da ljudi – čak i nesvjesno – posežu za alkoholom da se ugriju.

  Ove zemlje su osobno pogođene

  Na prvom mjestu je Rusija, zatim slijede skandinavske zemlje te baltičke države u kojima je enormno velika konzumacija alkohola. To ne čudi toliko puno, jer tamo vladaju niske temperature, odnosno manji je broj sunčanih sati. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,