Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Zašto je broj žena koje su odlučile da nemaju djecu u porastu?

Preuzmite sliku

Što je žena inteligentnija, to je vjerovatnije da će ostati bez djece, rezultat je analize jednog istraživanja. Iako se s tim ne slažemo, ne može se poreći da je broj žena koje su odlučile da nemaju djecu sigurno u porastu, piše Bright Side.

U prilogu vam donosimo neke od razloga do kojih se došlo israživanjem, prenosi Tuzlanski.ba.

Majke imaju manje šanse da se zaposle

Prema studiji, majke se suočavaju s brojnim nedostacima kada je posao u pitanju. One trpe razlike u platama i doživljavaju se kao manje kompetentne. Suprotno tome, utvrđeno je da muškarci nemaju značajnih nedostataka kad jednom postanu očevi.

 • Majke su češće bolesne

  Ne samo da su majke, već i roditelji, općenito, sklonije da se razbole u odnosu na one koji nisu roditelji. Prema studiji, roditelji imaju 3 puta veću vjerovatnoću da budu izloženi bolestima. Jedna studija takođe tvrdi da rađanje djeteta smanjuje životni vijek žene za šokantnih 95 sedmica.

  Rađanje djece može učiniti brakove previše stresnim

  Brakovi su prema zadanim postavkama teški, a rađanje djece zapravo može dodatno opteretiti vezu. Prema stručnjacima, nakon što postanu roditelji, nivo zadovoljstva između partnera opada, što često dovodi do toga da se oni udaljavaju.

 • Kada nemate djece, možda nećete imati nikoga da se brine o vama u starosti. Također ćete propustiti doživjeti ono što većina ljudi smatra najboljim osjećajem na svijetu. Imati dijete ili ne, oboje imaju vlastite uspone i padove, odaberite put koji vam se čini lakšim. Ne dopustite da vam ono što drugi kažu zamagli sud. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,