Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Svaka peta osoba radije bi imala psa nego bila u vezi

Preuzmite sliku

Istraživanje britanske organizacije The Kennel Club, posvećene brizi o psima, pokazalo je da bi svaka peta osoba radije imala psa nego bila u vezi, a čak je polovica ispitanika potvrdila da su privrženi svojim psima jer su pouzdaniji od ljudi.

Bill Lambert, predstavnik organizacije, istaknuo je da je u porastu broj ljudi koji bi radije dijelili svoj život s četveronožnim prijateljem, nego s ljudskim partnerom. On objašnjava da psi svojim vlasnicima daju priliku da se rasterete od problema koji ih muče u svakodnevnom životu. Šetnja sa psom po svježem zraku ili maženje na kauču jako su pogodne za čovjeka sa psihološke tačke gledišta.

 • “Psi mogu imati puno sluha, pomažu svom vlasniku da se izbori sa stresom i igraju značajnu ulogu u poboljšanju njegovog zdravstvenog i tjelesnog stanja”, kaže Lambert.

  Istraživanje također pokazuje da su psi od velike koristi i za one koji tragaju za ljubavlju. Više od petine ispitanika je otkrilo da su pozvani na sastanak dok su šetali svoje pse. Kao najprimamljivija pasmina su se pokazali biglovi, springer španijeli i njemački ovčari, stoji u navodu UNILAD-a.

  Vlasnici korgija i zlatnih retrivera su, također, podijelili podatak da su im njihovi psi pomogli u pronalaženju ljubavi. Lambert smatra da ovo saznanje nije nepojmljivo, s obzirom na činjenicu da su psi savršeni za “probijanje leda”.

  “Obično ljubav prema psima povezujemo s dobrim ljudima”, smatra on. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,