Petak, 15. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje pokazalo: Naučnici otkrili kakve grudi su najprivlačnije muškarcima

Preuzmite sliku

Časopis Evolution and Human Behavior objavio je studiju koja tvrdi da čvrstoća i veličina grudi određuje koliko će ih muškarci držati atraktivnima, piše IFLScience.

Studija je uključila 267 muškaraca iz Brazila, Kameruna, Češke i Namibije. Sudeći prema rezultatima, u Brazilu, Češkoj i Namibiji muškarci najatraktivnijima smatraju grudi srednje veličine, dok Kamerunci više vole velike grudi.

– Kroz različite kulture postoji jedna konstanta kad je riječ o grudima, a to je činjenica da muškarci preferiraju čvrste grudi koje su tipične za mlade žene. S druge strane, velike su varijacije u tome kakva veličina grudi im se sviđa. U većini testiranih zemalja muškarci najviše vole grudi srednje veličine – tvrdi voditelj studije Jan Havliček iz Praga.

  • Kako bi došli do tih zaključaka, naučnici su ispitanicima pokazivali fotografije grudi raznih veličina i oblika. Pritom su ustanovili da veličina simbolizira marker potencijalne plodnosti, dok je čvrstoća grudi marker rezidualne plodnosti.

    – To zapravo znači da morfologija grudi može poslužiti kao indikator preostale plodnosti, ali nudi ograničenu potporu hipotezi o potencijalnom pokazatelju plodnosti. Buduće studije trebale bi se usredotočiti na potencijalnu interakciju između dva parametra, a to su veličina i čvrstoća grudi. To bi zajedno moglo objasniti relativno velike razlike u veličini ženskih grudi – zaključili su naučnici. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,