Srijeda, 30. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istraživanje pokazalo: Majčinstvo je jednako radu na dva i po posla

Majke se osjećaju kao neka vrsta pogonskog goriva za cijelu porodicu. Priznale su u istraživanju da im obavljanje svih obaveza, koje se protegnu na 14 sati na dan, olakšavaju velike količine kafe.

Majčinstvo je najljepši i najzahtjevniji posao na svijetu. Naučnici su izračunali koliko je težak, s obzirom na to da je briga o djeci cjelodnevni zadatak. Istraživanje provedeno u Americi u kojem je učestvovalo 2000 majki djece između 5 i 12 godina, pokazalo je da je majčinstvo jednako tome kao da dnevno radite dva i po posla!

Majke provedu 98 radnih sati sedmično u aktivnom obavljanju poslova. Kad se to preračuna na radnu sedmicu, dobije se broj od 14 sati na dan.

Tako prosječna majka s radom počinje svakog dana između 6:00 i 6:30 sati i ne prestaje do 20:30 sati, a vrlo često i duže. Majke koje su učestvovale u istraživanju kazale su da se osjećaju sretno ako tokom dana uspiju za sebe odvojiti sat vremena.

  • Čak 40 posto majki reklo je da vrlo često imaju osjećaj da im dani prolaze isključivo u obavljanju neprekinutog niza različitih zadataka i da njihovoj “to do” listi nikad nema kraja. Upitane da istaknu šta im olakšava obavljanje svakodnevnih dužnosti, majke su odgovorile da su to velike količine kafe, igre i TV emisije za djecu, YouTube…

    Istraživanje je pokazalo da se mame mogu poistovjetiti sa spasiocima jer pored mnogih obaveza imaju i obavezu da budu neka vrsta pogonskog goriva za cijelu porodicu, ali zaključak je da biti majka bez sumnje je najodgovorniji i najljepši posao na svijetu. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,