Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje pokazalo: Evo koja je savršena razlika u godinama između partnera

Preuzmite sliku

Univerzitet “Emori” u Atlanti sproveo je prije nekoliko godina istraživanje u okviru kojeg je matematički uvrđena savršena razlika u godinama između partnera, odnosno ona koja se smatra “receptom” za sretan brak.

U istraživanju u kojem je učestvovalo 3.000 ljudi, od kojih su svi makar jednom bili u braku, dokazano je da što je razlika u godinama veća, veća je i vjerovatnoća da će doći do razvoda.

Tako se pokazalo da se parovi između kojih je razlika više od pet godina razvode u 18 posto slučajeva, oni između kojih je razlika 10 godina u 30 procenata slučajeva, dok je procijenjeno da je vjerovatnoća za rastanak kod parova s razlikom od dvije decenije i višečak 95 posto!

Godine nisu jedini faktori koji su istraživani, već su naučnici uključili i druge parametre, poput toga da li su prije braka imali decu, imaju li zajedničko potomstvo, koliko su novca potrošili na vjenčanje, kakvog su obrazovanja itd.

Zanimljivo, pokazalo se da i da je vjerovatnoća za razvod supružnika koji imaju velike razlike u stepenu obrazovanja 43 posto.

U ovoj opsežnoj studiji otkriveno je da je idealna razlika u godinama samo godinu dana, jer je njima davano samo tri posto vjerovatnoće da će se rastati. (prva.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,