Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje pokazalo da je u pandemiji znatno porastao broj oboljelih od spolno prenosivih bolesti

Preuzmite sliku

Pilula za dan poslije u Evropi u prosijeku košta oko 20 KM, no u nekim je zemljama dostupna samo na recept – a svaki je mjesec traži u prosjeku 8.100 žena

Za vrijeme lockdowna potražnja za pilulama za dan poslije i testovima na spolno prenosive bolesti porasla je ukupno za više od 40 posto pa stručnjaci upozoravaju da će – kad završe sva ograničenja vezana za pandemiju – seks biti rizičniji nego prije.

Naime apoteke Medicine Direct analizirale su četiri milioni Google pretraga u razdoblju marta do jula 2020. g., a podaci otkrivaju da je u tom periodu pojam ‘pilula za dan poslije’ u Google tražilicu upisalo 22 posto više ljudi nego u pet mjeseci prije marta 2020.

Pretraživanje pojmova veznih za spolno prenosive bolesti na Googleu poraslo je pak za 53 posto, a oba su pojma najčešće tražena – tokom blagdanskog razdoblja. +

Izvještaj Medicine Directa navodi i da kontracepcija za dan poslije u Evropi u prosijeku košta oko 20 KM, no u nekim je zemljama dostupna samo na recept – a svaki je mjesec traži u prosjeku 8.100 žena.

– Spolno je zdravlje važno uvijek, a pandemija je ponovno pokrenula neka bitna pitanja u vezi seksualnih izbora – kaže vodeći farmaceut Medicine Directa Hussain Abdeh i poručuje svima da ‘uvijek prakticiraju siguran seks’.

– Porast broja onih koji traže hitnu kontracepciju jasan je pokazatelj da se svi skupa trebamo više educirati o seksu, kao i o mogućim posljedicama nezaštićenog seksa – rekao je Abdeh za The Sun.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,