Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje pokazalo da atraktivne studentice imaju bolje ocjene

Preuzmite sliku

Ponekad nam nije jasno zašto smo dobili neku ocjenu od koje profesor ne odustaje dok je naša kolegica dobila višu ocjenu, a napisala je iste stvari u ispitu kao i mi. Nažalost, razlog tome može biti jer profesor baš tu kolegicu smatra atraktivnijom, piše Mojfaks.

Profesori ekonomije Rey Hernández-Julián i Christina Peters s Metropolitan Univerziteta u Denveru proveli su istraživanje čiji je rezultat pokazao onoga što su se mnogi pribojavali. Naime, dokazali su da profesori na faksu bolje ocjenjuju studentice koje smatraju fizički atraktivnima.

Izabrali su volontere koji su sudjelovali u istraživanju, no nisu bili ni studenti niti profesori. Na volonterima je bilo da ocijene izgled studenata na temelju njihove fotografije iz indeksa. Nakon što su volonteri ocijenili atraktivnost i fizičku ljepotu studenata, istraživači su ispitali 168,092 ocjena koje su ti studenti ostvarili na predmetima tokom studiranja.

Otkrili su da se kod ocjenjivanja studentica dogodilo nešto zanimljivo, a to je da su atraktivne studentice imale povećanje ocjene i to 0,24 posto. Muški studenti nisu te “sreće” pa njihovo povećanje ocjena ili visoke ocjene nemaju veze s fizičkim izgledom. Nažalost, radi se o nepoželjnoj kombinaciji nejednakosti rodova i dvostrukih standarda.

No, valja imati na umu da je ovo jedinstveno istraživanje takvog tipa, a diskutabilno je i to što se atraktivnost studenata ocjenjivala na temelju fotografije u indeksu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,