Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Muževi na porođaju mogu ženama povećati bol

Preuzmite sliku

Novo istraživanje ukazuje na to da muževi u porodilištu sa kojima žene nisu dovoljno bliske samo pogoršavaju bol porođaja.

 • trudnoca-porodjaj
 • Nema sumnje kako je donošenje djeteta na svijet jedno od iskustava koje ljude zauvijek promijeni, no novo istraživanje ukazuje na to kako neki očevi stvarno ne bi trebalo da budu prisutni tokom porođaja. Londonski univerzitet King's College i Hertfordshire napravili su istraživanje prema kojem žene koje nisu dovoljno bliske sa svojim muževima doživljavaju veću bol kada su oni prisutni u porodilištu tokom porođaja.

  Prisutnost muževa tokom porođaja postala je popularna sedamdesetih godina, a ranija istraživanja tvrdila su kako ženi treba manje sredstava protiv bola ako su im muževi bili prisutni na porođaju. Novo istraživanje pokazalo je kako je bol obrnuto proporcionalna bliskosti koju žene osjećaju prema muževima.

  Tokom eksperimenta žene su primale srednje jake laserske udare u jedan od prstiju, nakon čega su morale da daju svoju ocjenu bola. Naučnici su takođe izmjerili aktivnost u mozgu pri svakom udaru.

 • porodjaj2
 • Osim pitanja o jačini bola, žene su ispunile upitnik o svojim osjećajima prema partneru. Što su žene bile škrtije s informacijama o bliskosti u vezi, to je jačina bola koju su osjećale tokom eksperimenta bila veća. Žene koje osjećaju bliskost sa partnerom nemaju nikakve promjene u jačini bola – ni pozitivne ni negativne.

  Francuski akušer Michel Odent tvrdi kako su očevi na porođaju odgovorni za povećanje broja carskih rezova jer su žene napetije kada su oni u blizini što smanjuje proizvodnju hormona koji pospješuje porođaj.

  Moguće je kako se prethodna istraživanja koja povezuju prisutnost muževa na porođaju s pozitivnim rezultatima zapravo ne odnose na bol, već na opšte potrebe vezane za rođenje deteta. Istraživanje je objavljeno u časopisu “Social Cognitive and Affective Neuroscience”.

  (superzena.net)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,