Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Muškarci još uvijek češće i lakše pričaju o seksu i masturbaciji nego žene

Preuzmite sliku

Iako se stavovi oko seksa i masturbacije stalno mijenjaju i napreduju, najnovije istraživanje brenda Womanizer koji prodaje seks igračke pokazalo je da su mnogi još po pitanju toga poprilično staromodni.

U sklopu ‘Međunarodnog dana masturbacije’ istraživači su ispitali 14.500 ljudi iz cijeloga svijeta, a pokazalo se da muškarci još uvijek masturbiraju više od žena – otprilike dva i pol puta više, piše Metro.

Iako rezultati pokazuju da se žene samozadovoljavaju nešto više nego prošle godine, i tu još uvijek postoji spolna diskriminacija pa čak 39 posto ispitanih kaže da je masturbacija ipak prihvaćenija među muškarcima. |

Više od polovice ispitanih smatra da je to posljedica pop kulture koja taj čin prikazuje ‘prikladnijim’ za jači spol, a mnogi vjeruju i da muškarci više nego žene pričaju o seksu i samozadovoljavanju, vjerovatno zato što je za njih društveno prihvatljivije o tome govoriti. Uz to, gotovo trećina ispitanih vjeruje da je ženska masturbacija obilježena sramom, a ključnu ulogu u tome ima obrazovanje u sklopu kojeg se u malo zemalja priča o samozadovoljavanju.

Uz to, samo je pet posto ispitanih u školi učilo o funkciji i veličini klitorisa. Ipak, ovo je istraživanje pokazalo i jedan paradoks – bez obzira na sve spomenuto žene više nego muškarci koriste seksualne igračke i pomagala i osjećaju se slobodnije kupiti takve proizvode, a jedna od tri ispitane osobe kaže kako ‘muškarcima za redoviti orgazam nikakav proizvod ni nije potreban’.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje