Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanja: Zašto muškarcima može biti teško da slušaju i razumiju žene?

Preuzmite sliku

Bez obzira radi li se o dečku, bratu ili prijatelju – svi znamo tipa koji loše sluša. Ne, to nije zato što im je dosadno. Postoje zapravo istraživanja koja pokazuju da postoji nekoliko razloga zašto se bore na ovom području.

Čini se da muški mozak jednostavno drugačije čuje ženski glas.

Ženski glasovi tjeraju mozak muškaraca da radi više

Jedno istraživanje otkriva da muškarci različito reaguju na ženske glasove. Muškarci imaju manje aktivnosti u nekim dijelovima mozga kada drugi muškarci govore.

Zapravo, mozak muškaraca morao je više raditi kako bi dešifrirao i razumio šta žene govore. To znači da muškarci teže mogu razumjeti značenja i osjećaje onoga što žene govore.

 •  

  Ženski glasovi su manje autoritativni

  Utvrđeno je da je veličina glasnica i grkljana žene važna jer se ljudi viših glasova uzimaju manje ozbiljno. U stvari, istraživanje nam govori da ljudima s nižim glasom više vjerujemo i da ih više volimo u vodećim ulogama. To je jedan od razloga zašto muškarci možda ne slušaju žene toliko koliko vršnjake.

  Ženski glasovi su složeniji

  Ovdje je presudna razlika između ženskog i muškog glasa. Kada žene razgovaraju, koriste mnogo više zvukova nego muškarci i obično govore melodičnije.

  Ova dva faktora mogu napraviti komplikaciju u muškom mozgu pri razumijevanju šta žene govore,  jer ima još toga za dešifrovati.

 • Bonus: Mit je da žene više pričaju

  Prema istraživanju, stereotip da žene govore više od muškaraca urbani je mit. U stvari, čini se da muškarci i žene razgovaraju približno jednako, a kontekst je jednako važan. Istraživanje je pokazalo da su u nekim okolnostima muškarci govorili više od žena, a u drugima žene više od muškaraca.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,