Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanja pokazala: Trećini žena hrana je najveći motiv da izađu na spoj

Preuzmite sliku

Kada vam se djevojka sviđa i zovete je na spoj, najveća vjerovatnost da će se odazvati je ako je pozovete na večeru, pokazalo je istraživanje provedeno na internetu

Ispitano je 1.000 heteroseksualnih žena, a 23 do 33 posto odgovorilo je kako bi izašle s muškarcem koji ih pozove na spoj koji uključuje hranu.

„Svaka treća žena potvrdila je da bi otišla na spoj samo da dobije besplatnu hranu“, rekli su stručnjaci.

Dodaju kako profil takve žene opisuju kao „mračnu trijadu“.

Psiholozi objašnjavaju kako ljudi koji pripadaju profilu „mračne trijade“ imaju spoj tri različite osobine – makijavelizma (ne biraju sredstvo za dolazak do cilja), narcizma i psihopatije – u jednom čovjeku što ga čini odličnim materijalom za postizanje materijalnog uspjeha u životu.

Žene koje vjeruju u tradicionalne rodne uloge, odnosno, da muškarci trebaju prehraniti porodicu, a žene biti kućne pomoćnice, također su davale potvrdne odgovore.

Istraživanje je potaknulo dr. Briana Collissona, vanrednog profesora na Odsjeku za psihologiju Univerziteta Azusa Pacific, da provede isto istraživanje.

Ona je objavljena u časopisima Social Psychological i Personality Science, a stručnjaci su ponovo došli do istog zaključka.

„Tamne osobine kao što su makijavelizam, narcizam i psihopatija povezujemo su s izrabljivačkim ponašanjem u romantičnim vezama, ali i u onima za jednu noć. Karakteristične stvari za ljude s ‘mračnom trijadom’ su glumljenje orgazam i slanje neželjenih seksualnih fotografija“, objasnio je dr. Brian Collisson. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,