Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

ISTRAŽIVANJE DOKAZALO: Elektronske cigarete oštećuju pluća ODMAH!

cigareta-elektronska
Preuzmite sliku

Popularne e-cigarete prilikom korištenja uzrokuju otpor zraka u plućima i smanjuju dotok kisika u krvožilni sustav što može izazvati ozbiljna oštećenja dišnih organa.

\"cigareta-elektronska\"Iako bi trebale biti zdravija alternativa cigaretama, elektronske cigarete mogu ozbiljno oštetiti dišni sustav, otkrila je studija Sveučilišta Atena. E-cigarete uzrokuju otpor zraka u plućima što znači da krvožilni sustav dobiva manje kisika nego inače pa se dišni organi mogu lako oštetiti, piše Daily Mail. Taj otpor traje i do 10 minuta i izaziva trenutna oštećenja na plućima, potvrdila je studija.

– Iako su potrebna daljnja istraživanja, rezultati studije potvrdili su da e-cigarete prouzročuju odmah vidljiva oštećenja na plućima nakon korištenja istih – objasnila je profesorica Christina Gratziou, predsjednica Europskog odbora za kontrolu duhanskih proizvoda, prenosi \’24sata\’.

Nema dokaza da su elektroničke cigarete sigurnije od običnih, unatoč tome što marketinške tvrtke govore. A najnovija istraživanja potvrdila su da su e-cigarete potencijalno opasne za zdravlje, dodala je.

E-cigarete koja isparavaju nikotinsku tekućinu, a ne sadrže duhan, velik broj ljudi koristi kako bi se riješili ovisnosti, no stručnjaci tvrde da neke marke elektroničkih cigareta sadrže visoke doze nikotina, koji se povezuje s rakom.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: