Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

ISTRAŽIVANJE: Džoging produžava život za 6 godina

jogging
Preuzmite sliku

Istraživači su otkrili da trčanje sporim tempom jedan ili dva sata nedjeljno može da poveća životni vijek muškaraca za 6,2 godine i žena za 5,6 godina, čime se smanjuje rizik od smrti za 44 posto

\"jogging\"Samo sat džogiranja u toku jedne nedjelje može vam produžiti život i do šest godina, otkrivaju naučnici. Još bolja vijest je da je lagani džoging bolji za zdravlje od bilo koje vrste napornih treninga, pokazala je studija.

Istraživači su otkrili da trčanje sporim tempom jedan ili dva sata nedjeljno može da poveća životni vijek muškaraca za 6,2 godine i žena za 5,6 godina, čime se smanjuje rizik od smrti za 44 posto.

Rezultati su osporili prethodne studije čiji autori nisu mogli decidno da odrede da li je trčanje zdravo ili opasno, odnosno one studije koje su ukazivale na to da je džoging previše naporan za ljude srednjih godina, prenosi B92.

Novo istraživanje sprovedeno je u Danskoj, na uzorku od 20.000 muškaraca i žena u dobi od 20 do 93 godine. Danski istraživači na osnovu novih rezultata vjeruju kako džoging pruža mnogo zdravstvenih prednosti, snižava krvni pritisak, prevenira gojaznost i poboljšava srčanu funkciju.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: