Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istovremeno puno jesti i mršati? Mnogi tvrde da je moguće s Montignac načinom prehrane

Preuzmite sliku

Takozvana Montignacova metoda u kojoj se ne jede manje, nego bolje, jedna je od ključnih tvrdnji o metodi francuskog autora Michela Montignaca, pionira glikemijskog indeksa.

Upravo je on krajem osamdesetih pokrenuo tezu da nas ne debljaju kalorije, nego takozvani glikemijski indeks. Glikemijski indeks (koji se naziva „GI“ ili „Glyx“) opisuje koliko se razina šećera u krvi povećava nakon jedenja određene hrane.

Namirnice se dijele u tri skupine: namirnice s visokim, srednjim ili niskim glikemijskim indeksom. Hrana s visokim GI smatra se lošim ugljikohidratima, dok se bolji ugljikohidrati smatraju niskim GI. Što je glikemijski indeks veći, to bi trebali jesti manje hrane.

Koju hranu možete jesti s Montignac metodom, a koju ne?

Ovisno o vrijednosti GI, sljedeće namirnice trebate konzumirati ili izbjegavati:

Vrlo dobri ugljikohidrati s GI ispod 35, koji se po želji mogu kombinirati s bjelančevinama i mastima: jaja, tikvice, paradajz, jabuke, borovnice, brokula, mrkva (sirova), meso, avokado

Dobri ugljikohidrati s GI od 35-50 koji se ne smiju kombinirati s mastima: kokosovo mlijeko, zobene pahuljice, špageti (al dente!), proizvodi od cjelovitog zrna, džem, mango.

Iznimka za kombinaciju s mastima su višestruko nezasićene masne kiseline poput biljnog ulja ili ribe. To je dopušteno.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sarah | Stuttgart 🇩🇪 🌱 (@vegan_glycklich)

Loši ugljikohidrati s GI većim od 50 koje općenito ne bi trebala jesti ili tek u vrlo malim količinama: pizza, kaša, ananas, kukuruzne pahuljice, bijelo brašno, slatkiši, cola.

Općenito, što je niži GI, tijelo oslobađa manje inzulina, što ima pozitivan učinak na naše sagorijevanje masti.

Princip Montignacove metode

Montignacovo načelo gradi se u dvije faze: u prvoj fazi ljudi gube na težini dok ne postignu željenu težinu – koliko dugo za to treba, naravno, kod svakoga je različito.

Ovdje se jede samo hrana s vrlo dobrim do dobrim sadržajem ugljikohidrata. Druga faza odnosi se na stabilizaciju težine i održavanje novih prehrambenih navika: Montignacova metoda sama po sebi ne smatra se konvencionalnom prehranom, nego uravnoteženim oblikom prehrane koje se, u najboljem slučaju, pridržavate cijeli život.

Šta Montignacova metoda obećava?

Koncept nam obećava održiv i trajan uspjeh u mršavljenju. Ako se tokom prve faze pridržavamo strogih pravila, kilogrami također mogu brzo pasti. Osim toga, može također doći do: niske razine holesterola i inzulina, smanjenja rizika od bolesti srca i cirkulacije, smanjenja žudnje za hranom zbog konstantno niske razine šećera u krvi.

Hoće li mi Montignacova metoda pomoći da postignem željenu težinu?

Ne postoje neovisne te stoga reprezentativne studije o uspješnosti ove metode. Za svjesnije prehrambeno ponašanje, Montignacova metoda općenito može biti korisna, jer gotovo u potpunosti eliminiramo šećer i svjesno biramo, kombiniramo i pripremamo hranu.

Nedostaci Montignacove metode

Koncept može imati sljedeće nedostatke:

Montignacova prehrana je jako bogata bjelančevinama – na temelju ukupnog unosa hrane, dnevno se u prosjeku konzumira 21 posto bjelančevina. Njemačko nutricionističko društvo (DGE) preporučuje da bjelančevine trebaju činiti samo 15 posto dnevne prehrane. Pretjerani unos bjelančevina može, na primjer, dovesti do probavnih problema poput zatvora te stresa na bubrege.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli La Méthode Montignac 💚 (@lamethodemontignac)

Na jelovniku je malo voća i žitarica, što može dovesti do nedostatka vitamina i vlakana.

Montignacova metoda danas

Montignacova metoda je danas poznata u cijelom svijetu, a Michel Montignac je priznati stručnjak za prehranu. Njegovo djelo „Je mange, donc je maigris“ prevedeno je na 25 jezika, a njegovu teoriju uglavnom su koristili autori američkog govornog područja poput dr. Agaston (The South Beach Diet), kao inspiracija i predložak.

Glyx dijeta također slijedi sličan pristup prehrani. Izraz „GI”“ je sada zastario i više se govori o takozvanom „glikemijskom naboju“ hrane.

Pozadina ove odluke: Montignac je izvorno ocijenio zdravo povrće, poput mrkve, kao „loše“ u svojim planovima prehrane, a veličine porcija nisu uzete u obzir u njegovim tablicama. Morali biste pojesti veliku količinu mrkve ako s njome želite podići razinu šećera u krvi.

Šta je s kalorijama?

Premda Montignac žestoko progovara protiv važnosti kalorija, mnogi nutricionisti ovu metodu ne vide kao sofisticirani oblik prehrane, nego tek kao metodu konzumiranja mješovite prehrane s manje kalorija tokom dana: obroci dnevno sadrže u prosjeku oko 1.400 kalorija. (miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,