Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Istorijski vrijedan most u Holandiji biće demontiran kako bi ispod njega mogla proći Bezosova jahta

Preuzmite sliku

Istorijski vrijedan most u Holandiji privremeno će biti demontiran kako bi se omogućio prolaz jahti Jeffa Bezosa, prenosi magazin People. Kada bude završen, taj 127 metara dugačak brod navodno će biti najveća jahta na svijetu.

Holandska lučka metropola Roterdam pristala je da privremeno demontira dio mosta Koningshaven kako bi se omogućio prolaz Bezosovoj jahti, rekla je portparolka grada Washington Postu, listu kojeg je vlasnik Amazona kupio 2013, podsjeća People.

Jahta se trenutno gradi u obližnjem gradu Alblaserdamu i kada bude završena, što se očekuje tokom ljeta, sa svojih 127 metara dužine biće najveća jahta na svijetu. Bloomberg je ranije izvijestio da će brod vjerovatno koštati više od 500 miliona dolara, prenosi N1.

Međutim, jahta je previsoka da bi prošla ispod mosta, koji ima prostor od nešto više od 39 metara, navodi Washington Post.

Holandski mediji prenose da će troškove demontaže dijela mosta navodno pokriti 58-godišnji milijarder i kompanija koja gradi jahtu.

Portparolka grada Roterdama, koja je za Washington Post potvrdila da grad neće snositi troškove demontaže i ponovne montaže dijela mosta, nije mogla da da procjenu koliko će projekat koštati.

“Mnogo detalja treba da se razradi“, rekla je Francis Van Heist za Washington Post.

Most je izgrađen 1927. godine, a 1994. je demontiran i zamijenjen tunelom. Nakon velike restauracije 2017. godine proglašen je nacionalnim spomenikom, a gradski zvaničnici obećali su da će most ostati netaknut do daljeg.

Iako je odluka izazvala kontroverze, gradski zvaničnici su rekli da su se na nju odlučili iz ekonomskih razloga.

“Iz ekonomske perspektive, pridajemo veliki značaj očuvanju zaposlenosti“, rekla je Van Heist za Washington Post.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,