Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ispunila očevu posljednju želju prije smrti pronašavši njegovog biološkog oca

Preuzmite sliku

Žena iz Oklahome ispunila je svom umirućem ocu posljednju želju spojivši ga s njegovim biološkim ocem samo nekoliko dana prije nego što je preminuo.

33-godišnja Brandi Guicciardini uspjela je u svom naumu 7. maja ove godine, kako piše Zenger News. Ušla je u trag svom djedu uz pomoć očevog rodnog lista prije posvojenja i nakon što je provela test porijekla. Guicciardini je rekla da i dalje svaki dan razgovara sa svojim 81-godišnjim djedom, a njena porodica planira ga posjetiti za Božić kako bi zajedno posuli očev pepeo, prenosi index.hr.

 •  

  Potraga za očevim korijenima

  “Jedina stvar koju je moj otac oduvijek želio znati je ko su mu biološki roditelji”, rekla je Guicciardini. Objasnila je da je njen otac bio bolestan od decembra 2021. godine, a ranije ove godine hospitaliziran je zbog covida-19 i upale pluća. Također je bio u remisiji od raka nakon što su mu 2009. godine dijagnosticirani hronična limfocitna leukemija i limfom.

  Guicciardinin otac Robert “Bobby” Hadley Reinhart Jr rođen je 1964. godine kao James Edward Odell prije nego što je stavljen na usvajanje po rođenju.

  “Tek kad je moj tata počeo stariti, počeo se pitati odakle dolazi, ali nikada nije uspio pronaći svoje biološke roditelje”, rekla Guicciardini. 15. januara 2020. godine stupio je na snagu zakon savezne države New York koji posvojenicima omogućuje da dobiju izvorni rodni list kada napune 18 godina. Prvi put nakon 1935. godine usvojena djeca uspjela su otkriti ime svojih bioloških roditelja nakon decenija zapečaćenih zapisa o usvajanju. Međutim, New York je tek deseta država koja posvojenicima dopušta neograničen pristup ovim podacima.

  Guicciardini je proces prije donošenja zakona opisala kao praktički nemoguć. “Devet od deset puta država je odbijala ovakav zahtjev”, rekla je.

  Saznala je da je majka davno preminula

  Guicciardini je, dakle, uspjela pronaći rodni list svog oca koji je sadržavao ime njegove majke – Barbara Hall – ali ne i očevo. Objasnila je da su ušli u trag polubraći njezinog oca preko prezimena Hall, a doznali su i da je majka nažalost preminula 1999. godine.

  Nakon godina potrage Guicciardini je odlučila zatražiti vlastiti test porijekla kako bi pronašla svog djeda Roberta Strattona, koji je bio nastanjen u Benningtonu u Vermontu. “Razgovarala sam s njim putem videopoziva i rekla mu o našem genetskom podudaranju, a on je rekao: Pa, DNA ne laže – ti si moja unuka!'”, rekla je Guicciardini.

  “Bilo je nevjerovatno – bila sam potpuno preplašena i odmah sam htjela da tata razgovara telefonom sa svojim pravim ocem. Morala sam to učiniti”, dodala je. “Nisam ga namjeravala iznevjeriti.”

 • Dugo iščekivano upoznavanje

  Dana 7. maja Guicciardini je uspjela u svom naumu. Iako je poziv bio prilično kratak zbog očevog problema s disanjem, ipak je uspjela ispuniti njegovu posljednju želju prije nego što je preminuo.

  “Moj djed je počeo plakati i rekao je mom tati: ‘Volio bih da sam te upoznao prije 50 godina'”, prisjetila se Guicciardini. “Nikad nije znao za mog oca, a iskreno vjerujem da ga ne bi dao na usvajanje da je znao, vjerujem da bi ga htio sam odgajati”, rekla je.

  “Moj otac je odgovorio: ‘Pa, tata, moja pluća rade samo 5 posto, bubrezi mi otkazuju – srce mi umire. Neću moći doći da se upoznamo, ali moja porodica će te posjetiti.'”

  Guicciardinin tata preminuo je samo nekoliko dana kasnije, u 57. godini. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje