Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ispovijest oca čijem je djetetu dijagnostikovan rak: ‘Prestala je hodati i vratila se puzanju’

Preuzmite sliku

Sjećam se svakog trenutka 21. novembra 2019. Moja tada trogodišnja kći Pearl Monroe ili kako je od milja zovemo ‘Roe Roe’ nije se osjećala dobro. Nekoliko mjeseci prije tog dana postala je privrženija i manje bučna. Onog trena kada je prestala hodati, vraćajući se puzanju, odveli smo je na testiranje u dječju bolnicu – priča Chad Tucker iz SAD-a koji je strašnu dijagnozu saznao dok je bio na poslu.

Radio je kao voditelj u Sjevernoj Karolini kada mu je zazvonio telefon. Bio je to doktor s druge strane slušalice, s riječima koje niti jedan roditelj nikada ne želi čuti.

– Žao mi je, ali ona ima leukemiju – rekao je doktor shrvanom ocu, ostavivši ga bez riječi. Pomislio je na trudnu suprugu Meredith i treće dijete koje je nosila – kako će podnijeti tu vijest.

Napustio je posao i otrčao kući. Supruga je bila zapanjena ugledavši ga. Znala je da treba biti na televiziji u tom trenutku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Chad Tucker (@chadtuckertv)

– Pogledao sam je kako sjedi na kauču, njen okrugli trbuh, 20 sedmica bila je trudna s našim sinom. Pored nje naša Pearl je sretno puzala po podu. Pomislio sam kako to dijete može imati nešto tako ozbiljno… A reći svojoj trudnoj ženi da naše dijete ima rak bilo je užasavajuće, tim više što smo hitno morali u bolnicu – priča tata malene djevojčice.

Ostavili su stariju djevojčicu Meredithinim roditeljima i otišli u dječju bolnicu. Sutradan je malena Pearl počela s hemoterapijom, dok su ocu kroz glavu prolazili najgori mogući scenariji.

– Ovo će biti duge dvije godine, ali mi ćemo se pobrinuti za nju – rekao je doktor prestrašenom ocu koji bi svaki put kada bi ga doktor pogledao, osjetio ‘mir’.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Chad Tucker (@chadtuckertv)

Manje od četiri mjeseca nakon što je malena Roe Roe započela liječenje, izbila je pandemija. Nedugo zatim je Meredith rodila sina 1. aprila 2020. – u bolnici koja je u to vrijeme bila napuštena poput grada duhova.

Supruga i beba bile su u jednoj bolnici, dok je on svoju djevojčicu vodio u drugu na liječenje.

To im je, kako kaže Chad, bila dobra ‘praksa’ za nadolazeći mjesec kada je ženu redovno morao ostavljati samu s malom bebom, jer je kćer vodio na hemoterapiju koja je održavala na životu.

Ovog proljeća Roe Roe je završila s liječenjem. Cijela porodica je presretna.

– Sve se isplatilo ovog marta kada je moja curica imala svoju posljednju hemoterapiju. Bio joj je šesti rođendan. Danas je živahna, ona je tipično srednje dijete, voli plesati, ima snažan duh i odličan smisao za humor – kaže tata.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Chad Tucker (@chadtuckertv)

Svjestan je i da moraju biti na oprezu. Zna da nije još sve gotovo.

– Malena neće biti ‘izliječena’ od raka sve dok ne dobije čiste snimke pet godina. Čak smo i upozoreni da bi njezina hemoterapija mogla dovesti do poteškoća u učenju u kasnijoj dobi. Ipak, osjećamo se tako sretnima. Kad prođete kroz rak, to mijenja sve. Ti si druga osoba, ona koja zna šta je stvarno važno, a što nije – ističe Chad.

Prije jedne generacije, djeca poput njegove kćeri umirala su od ove vrste raka. Istraživanja su to uglavnom promijenila. Ipak, samo oko 4% federalnih sredstava za istraživanje raka usmjereno je na rak u dječjoj dobi.

– Sada sam uključen u prikupljanje sredstava i dobrotvorni rad za pomoć porodicama poput moje – kaže Chad. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,