Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iskustvo jedne mame: 10 stvari koje su za roditelje blizanaca nemoguća misija

Preuzmite sliku

Svaki roditelj se suočava sa određenim izazovima, ali ako ste mama i tata dvije ili više beba sve se duplira. Pročitajte iskustvo mame Alesandre Dabin…

Svaka ti čast, ne znam kako sve postižeš”, ovo je rečenica koju u posljednjih devet mjeseci, od kad sam postala mama blizanaca, veoma često čujem. Naravno da svako roditeljstvo ima svojih izazova i lijepih strana, ali imati dvije bebe istovremeno zaista zahtijeva poznavanje određenih finesa.

Iako uživam u tome što sam mama blizanaca, nekad mi ipak bude žao kada pomislim koje sve stvari propuštam:

Druženje sa drugim roditeljima

Biti roditelj ume da bude jako naporno i iscrpljujuće, a još je teže ako nemate sa kim da podijelite svoju “muku”. U porodici sa blizancima, svi imaju pune ruke posla. Dakle, kada roditelji jedne bebe počnu da se žale kako im je “od kad su postali mama i tata jako teško da izađu sa prijateljima na večeru zato što stalno moraju da šetaju bebu tamo-vamo”, nama to zvuči jako opušteno i relaksirajuće.

Spavanje kada beba spava

U kući u kojoj se nalazi više od jedne bebe, trenutak u kome one spavaju u isto vrijeme je magičan, nevjerovatan i čest kao postojanje jednoroga. Dakle, možete zaboraviti na spavanje.

Kupovina u velikim supermarketima

Mame i tate malih beba znaju koliko odlazak u supermarket može da se pretvori u ludu avanturu, pa zato jedva čekaju da to na brzinu obave. Mame i tate blizanaca, ili trojki, ili više beba, se ove lude avanture ludački plaše. Prosto, ukoliko idete sami sa bebama u kupovinu, poželjela bih vam samo dosta sreće, osim ukoliko niste profesionalni žongler.

Kupovina u mini-marketima

Na sve prethodno navedeno dodajte uske prolaze, rafove i police postavljene tako blizu da eventualno mogu da se mimoiđu, jedva, dvije osobe. Roditeljima blizanaca mini-marketi su noćna mora.

Jednostavna bebi oprema

Dok sam bila u drugom stanju gledala sam video snimke u kojima su bile prikazane nosiljke namijenjene blizancima, kao i kako funkcionišu. Djelovalo je prilično jednostavno, pa čak i zabavno. Sada kada sam postala mama djeluje isključivo i samo smiješno. Dok roditelji jedne bebe jednostavno mogu da je stave u kengur-nosiljku ili slim maramu i da im ruke budu slobodne, mi o tome možemo da sanjamo.

Dojenje na bilo kom mjestu

Za novopečene mame dojenje je samo po sebi jako složena i teška radnja na početku. Ali onima koji tvrde da je dojenje kasnije izuzetno praktično “jer svoju bebu možete da nahranite na bilo kom mjestu ukoliko ogladni”, bih samo poručila – “Ma nemojte!?” Dakle, svoje blizance ne dojim svakog dana po ceio dan, u početku sam praktikovala tandemsko dojenje, što je zahtijevalo pomoć specijalnog jastuka, ali i mog muža. Čik probajte tako nešto van kuće!

Vožnja automobila standardne veličine

Već sam bila u poodmakloj trudnoći sa blizancima, kada smo moj suprug i ja eksperimentisali sa mojim malim automobilom. Moj krupan i visok muž sjeo je na prednje sjedište, a pozadi smo podesili auto-sjedišta za blizance. U autu je ostalo mjesta otprilike još za iglu. Tada smo riješili da kupimo veći auto.

Izlazak iz automobila

Kad smo već kod automobila, kako da jedna osoba iz automobila izvadi obje bebe i sve stvari istovremeno? Nikako! Nekad je čak nemoguće i obe bebe ponijeti u isto vrijeme.

Sjedenje u jednom redu u avionu

Iako nam je porodica u istom gradu u kome živimo, moj muž i ja smo često morali zbog posla da putujemo avionom, ali – bez blizanaca. Još uvijek nigdje nismo letjeli sa njima, ali ukoliko su blizanci već dovoljno veliki da sjede sami u svojim sedištima, mama ili tata će morati da pređu u neki drugi red, ukoliko je riječ o standardnim avionima u kojima su u redu po tri sjedišta.

Jedan-na-jedan aktivnosti

Oduvijek sam voljela stvari kao što su vježbe za mamu i bebu. Ali, na žalost, takvi jedan-na-jedan časovi će morati da ostanu u mojim fantazijama. (mamaibeba.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,