Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iskoristio znanje o nagradnim programima pa sada živi u avionu i putuje svijetom

Preuzmite sliku

Redovno sakupljajući letke s miljama, grupa zvana Hobisti putuje svijetom gotovo besplatno. Nakon prekida s dečkom, jedan je mladić odlučio živjeti u avionu

 • zivot-u-avionu2
 • Prošlog se mjeseca Amerikanac Ben Schlappig na Instagram stranici pohvalio fotografijama iz kineskog Pekinga, nakon toga pio je kavu u Njemačkoj, a završio u Los Angelesu. Na prvi pogled čini se kako si je mladić priuštio raskošno putovanje svijetom – ali nije. To je njegov način života.

  Prekinuvši ljubavnu vezu s dečkom, spakovao je kofere i, umjesto da unajmi stan, odlučio neprestano letjeti avionom. Iskoristio je znanje o nagradnim programima aviokompanija tako da sada svakodnevno putuje gotovo besplatno, piše Daily Mail.

  – Imam sreću raditi ono što volim. Avion je moja spavaća soba, kancelarija i igraonica – objašnjava Schlappig.

  On nije jedini koji živi na ovaj način. Postoji grupa ljudi zvana “Hobbyists”, koja nadmudruje avionske kompanije koristeći poticaje za plaćanje kreditnim karticama i pogreške koje se

 • zivot-u-avionu3
 • događaju prilikom naplate karata. Schlappig je već s 13 godina otkrio grupu i postao njenim članom. Znao je prikupiti hiljade letaka s besplatnim miljama putujući samo vikendima i tako se rodila ideja za novi način života.

  Još za vrijeme studiranja pokrenuo je blog o svom “hobiju” pod nazivom “One Mile at a Time”, na kojem piše o svojim iskustvima s putovanja. Tako je upoznao i dečka Alexa Pourazarija, s kojim je pokrenuo posao nuđenja profesionalnih savjeta o pametnom iskorištavanju besplatnih milja.

  Nakon raspada ljubavne veze, Schlappig je svoj hobi pretvorio u posao, a ostatak priče je poznat. U prosjeku šest sati na dan provodi u zraku, a između letova odsjeda u hotelima s pet zvjezdica gdje god poželi. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje