Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Inženjeri Formule 1 napravili nosiljku za bebu

Preuzmite sliku

Tehnologija Formule 1 imala je uticaj na mnoge oblasti života, od aeronautike do biciklizma, javnog prijevoza i analize podataka. Međutim, inženjeri Formule 1 sada su prešli na bebe osmislivši visokotehnološku nosiljku posebno dizajniranu za bolesnu novorođenčad, prenosi BBC.

Williams tim Formule 1 svake godine potroši 100 miliona funti na inovacije kako bi bolidi ove kuće išli sve brže i brže. Međutim, materijali koji se koriste za vozila Formule 1 sada su iskorišteni za proizvodnju transportnog sredstva za bebe.

U pitanju je Baby Pod 20, glatka lagana kutija sa klizećim providnim poklopcem i veoma mekano obloženom unutrašnjošću. Osmišljen je za transport teško bolesnih beba ličnim vozilima, kolima hitne pomoći ili helikopterom.

 • Kutija izgleda veoma jednostavno, ali je zapravo rezultat intenzivnog razvoja. Napravljena je od ugljeničnih vlakana, izuzetno jakog materijala od kojeg se prave i vozila Formule 1.

  Prenošenje novorođenčadi sa jednog mjesta na drugo može da bude veoma zahtjevno, a često je neophodno održavanje stalne temperature i zaštita od vibracija i buke. U prošlosti su u tu svrhu korišteni inkubatori, ali su oni bili teški i zahtjevali snabdevanje strujom kao i posebno vozilo za transport.

  Baby Pod je u početku razvijen kao lagana i praktičnija varijanta inkubatora, a potom se pristupilo izradi još naprednijeg dizajna. Rezultat je proizvod težak samo devet kilograma koji zauzima relativno malo prostora i može da izdrži udar jačine do 20 G, u slučaju saobraćajne nesreće.

  Ormond bolnica iz Londona već je počela da ga koristi za transport bolesne djece, a menadžer službe prijevoza kaže da su oduševljeni novom nosiljkom, čija cijena je 5.000 funti. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,