Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Inspirativna priča: Mladić iz Zagreba u invalidskim kolicima putuje svijetom i uživa u avanturama

Preuzmite sliku

Slaven je jedan sasvim normalan, jako pozitivan i veseo zaljubljenik u putovanja i muziku.

Iako stopostotni invalid, to ga nije spriječilo da putuje i da ostvari svoje snove. Osim toga, piše o svojim putovanjima i avanturama i objavljuje na društvenim mrežama, drži predavanja, a jednoga dana možda i napiše knjigu. Ima 33 godine te živi u Zagrebu.

U kolicima je završio prije deset godina, nesretnim skokom u more i padu na prijatelja. Njih četvero je na otoku Krku skakalo s mola, nešto što su svakodnevno radili i to poprilično dobro. Skakali su jedan iza drugoga, na način da prvi skače lijevo, drugi desno, treći u sredinu, a četvrti gdje ima mjesta. On je bio četvrti i prije kretanja provjerio je gdje ima mjesta i ugledao prazninu. Ono što se dogodilo je to da je njegov prijatelj nakon skoka ostao roniti i on ga zbog toga nije vidio. U trenutku odraza, kada ga je ugledao kako izranja, prva pomisao koja mu je prošla kroz glavu bila je da ga ne povrijedi tako da je maknuo ruke i lupio u njegovo bedro s glavom i tako slomio vrat.

Do sada je posjetio 5 kontinenata i oko 30tak država, a mjesto koje je ostavilo najveći dojam ne njega je pustinja Wadi Rum te Ayer’s rock (cijeli park) i Fraiser island u Australiji.

Svoje avanture bilježi fotoaparatom i video kamerom, objavljuje na svoj Instagram profil te inspiriše svoje pratitelje.

Po njemu, najveći nedostatak putovanja u kolicima je sloboda i to što ne može biti spontan, jer skoro sve mora biti unaprijed organizovano. Dobrih strana u potovanju sa kolicima nema baš mnogo, ali Slaven ističe to da su ljudi prema njemu ljubazni, žele pomoći, te da za neke atrakcije ima besplatne karte.

Od neugodnih i strašnih situacija kaže da je bilo svega od korištenja jednog katetera cijeli dan u Africi, skorog toplinskog udara i smrti na safariju, trenutka kada je čovjek izvadio nož i krenuo na njih u Maroku, zabrinjavajuće otečenih nogu, leta s temperaturom od 39.5 stepeni, osjećaja da mu je kost izašla van na trtici prilikom spuštanja u Petri (Jordan), neprilagođenih smještaja s hrpom stepenica…

Tokom svojih putovanja probao je mnoge specijalitete različitih zemalja, ali najčudnije jelo su živi zeleni mravi koje je probao u Australiji.

Na njegovoj listi putovanja nalazi se još mnogo zemalja koje čekaju da budu istražene, posjećene i predstavljene na njegov jedinstven način. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,