Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Inovacija u industriji tekstila: Koža od kaktusa

Preuzmite sliku

Koža napravljena od kaktusa mogla bi da zamijeni životinjsku kožu, i to vrlo brzo. Inženjeri i dizajneri iz Meksika kreirali su inovativan materijal koji je jeftin za proizvodnju, a čije su karakteristike gotovo identične prirodnoj koži, prenosi KućaStil.

Istraživanja na karakteristikama i mogućnostima upotrebe materijala od kaktusa u modnoj industriji započela su na jednoj od plantaža u Meksiku, a inovativni proizvod simbolično je nazvan Desserto.

Od samo jednog kaktusa moguće je proizvesti na stotine kvadratnih metara tekstila za relativno kratko vrijeme. Kreatori su naglasili da nije potrebno sjeći cijelu biljku da bi se proizveo materijal već samo starije listove koji ponovo narastu za sedam mjeseci.

 • Postoji mnogo razloga zašto je ova sukulentna biljka odabrana, a jedan od glavnih je taj što površina biljke na dodir djeluje isto kao životinjska koža. Od velikog značaja je i to što je kaktus veoma izdržljiva biljka pa osim visokih temperatura i sunčeve svjetlosti ne zahtijeva posebnu njegu.

 • I slaba kiša je dovoljna da kaktusi rastu i bez ljudske pomoći, odnosno bez izgradnje irigacionih sistema, stoga su uštede višestruke i što je najbitnije – nema rasipanja vode koja je u sušnim predjelima od naročitog značaja.

 • Proizvodnjom i korišćenjem veganske kože izbjegava se zloupotreba životinja, a posljednje, ali ne i najmanje važno – koža od kaktusa je 100% biorazgradiva, stoga ne ostavlja štetan uticaj na prirodnu sredinu. Umjesto da bacimo iznošeni odjevni predmet ili aksesoar od ovog materijala, dovoljno je potopiti ga u vodu i ostaviti nekoliko nedelja nakon čega se doslovno razgradi i pretvori u prirodno đubrivo.

  Pogledajte kako su kreatori ovog materijala došli na ideju da “mijenjaju svijet”.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,