Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Influencerica opisala načine na koje će vas lopovi pokušati opljačkati u različitim svjetskim gradovima

Preuzmite sliku

Influencerica Chiara u snimci je navela neke od načina na koji će vas lopovi pokušati opljačkati te je otkrila savjete kako se zaštititi.

U turističkim zemljama prevaranti pokazuju izuzetnu vještinu i kreativnost kada je riječ o uzimanju novca ili drugih stvari od turista. Računaju na lakovjernost, ali i nesigurnost zbog nepoznavanja običaja u nekoj zemlji. O načinima kako bi vas mogli prevariti progovorila je influencerica Chiara.

Pariz, Francuska

Chiara je u kratkoj snimci otkrila na koji način će vas lopovi pokušati opljačkati te kako se zaštititi dok ste u Parizu. Istaknula je da je jedan od načina kako će vas pokušati opljačkati jest da vam dođu i pitaju vas jeste li izgubili prsten. Dok vi stojite i objašnjavate da to nije vaš prsten, iza vas stoji lopov koji vam pokušava otvoriti torbu. Drugi način jest da vas pitaju da se potpišete na listu za recikliranje, i dok vi mislite da ćete tim činom pridonijeti u borbi za čisti okoliš, lopovi zapravo od vas traže da ih odmah isplatite jer ste se potpisali. Ističe kako im samo morate reći da nemate vremena i otići odande, prenosi magazin.hr.

Atena, Grčka

Slično će vas pokušati opljačkati i u Ateni u Grčkoj. Ističe da u Grčkoj rade u parovima. Ono na što upozorava je scenarij u kojem vi hodate ulicom i pritom vam prilazi muškarac koji vas zalije kafom. Najčešće će vam se ponuditi da vas očisti – i pritom vam uzeti torbu i pobjeći s njom. Ako vam se dogodi takav scenarij da vas neko zalije kafom, recite da ne trebate pomoć oko čišćenja i udaljite se. Upozorava i da je moguće da vas zaskoči lopov koji sa sobom ima knjigu koju čita. Lopov će staviti knjigu na vaše stvari i pobjeći s knjigom i vašim stvarima koje je pokupio sa stola.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chiara 🧿 (@chiaraigoe)

Rim, Italija

Chiara dalje otkriva da su lopovi u Italiji, tačnije u Rimu, još pametniji. Doći će vas pitati gdje je Koloseum i pritom vas obavijestiti da rade za modnu kuću Versace ili Gucci. Kada im pomognete otkriti gdje je Koloseum, oni će vam pokloniti torbu tog modnog brenda, no budite oprezni. Riječ je o kopiji torbe i pritom će vas zamoliti da mu date nešto novca za gorivo. Nemojte pasti na jeftini trik, upozorava Chiara. Recite da ne znate gdje se Koloseum nalazi i nastavite dalje. Prevarante možete susreti čak i u restoranima. Često se zna dogoditi da vas prevare u restoranu tako da vam ne daju meni, odnosno prave se da ga nemaju kako biste vi naručili nešto iz glave. Na taj način vam mogu poduplati cijenu obroka koji jedete.  (Tuzlanski.ba)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chiara 🧿 (@chiaraigoe)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje