Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Imate problem s moljcima? Evo kako ćete ih se zauvijek riješiti

Preuzmite sliku

Topla i vlažna mjesta nikad nisu dobar izbor za skladištenju hrane, a dodatan razlog je i taj da moljci obožavaju takva ‘staništa’. Zato hranu nikad ne čuvajte u kuhinjskim ormarićima koji su iznad šporeta.

Namirnice je najbolje čuvati u posebnim staklenkama s poklopcima. Hrana u plastičnim ambalažama lak je plijen za moljce, ali i druge kukce jer lako ulaze unutra i polažu ličinke. Male štetočine veliki su obožavatelji cjelovitih žitarica, posebno smeđe riže, heljde, prosa i brašna.

Moljci ne podnose miris lavande, cedra, citronele i pačulija. Kap ulja stavite na vaticu i smjestite u kuhinjske ormariće.

Ne podnose miris ulja lavande I citronelle

Prava lavanda i lavandin, citronella (limunska trava), cedrovi i pačuli odbijaju moljce. U ormariće s hranom stavite vatu na koju ste nakapali kap eteričnog ulja lavande.

Jednostavna zamka za moljce 

Od komadića drveta i špage napravite privjesak, drvo nakapajte s nekoliko kapi ulja pačulija i privjesak objesite na vješalice u ormaru ili u kuhinjski ormarić. Ako ne volite mirise pačulija, možete dodati kap eteričnog ulja limuna ili grejpa.

 • Raspršivač protiv moljaca 

  Potrebna je kašika alkohola, 30 kapi eteričnog ulja lavande (ili cedra, pačulija, citronele, a može i kombinacija tih ulja) i 1 dcl destilirane vode. Sastojke dodajte navedenim redoslijedom u bočicu, protresite prije upotrebe te poprskajte površinu polica i ormarića nakon čišćenja.

  Odbija ih miris lovorova lista 

  Osim kod pripreme ukusnih jela, lovor je odličan za tjeranje moljaca. Njegov intenzivan miris spriječit će moljce od ulaska u ormar ako ga stavite u prozračnu vrećicu ili cijele listove direktno na policu. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,