Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Idealan položaj za spavanje, u zavisnosti od toga šta vas boli…

Preuzmite sliku

Spavanje može biti najveći melem, osim ako patite od hroničnih bolova i ne možete se udobno osjećati u krevetu.

Ako iz prve ruke znate koliko je teško imati kvalitetan san kada osjećate bolove u različitim dijelovima tijela, znaćete da su vam neki položaji spavanja zabranjeni. Ali istina je da rješenje možete pronaći, odnosno pravilan položaj tokom spavanja u zavisnosti od vašeg problema.

Idealan položaj za spavanje za vas koji imate bolove u leđima

Prije svega, zaboravljamo na spavanje na licu, jer ovaj položaj uzrokuje abnormalno istezanje kičme. Takođe može stvoriti nova žarišta bola u rukama. U idealnom slučaju, lezite na bok savijenih nogu u položaju fetusa i postavite jastuk između njih. Ovo će otkloniti pritisak sa kičme, prenosi Ženski Magazin.

Položaj spavanja zbog bolova u kuku

Ukoliko imate bolove u kuku najbolje je spavati na leđima, idealno sa nekoliko jastuka ispod koljena. Takođe je važno imati dušek koji nije ni pretvrd, ni premekan.

Kad vas boli vrat

Ovde su stvari malo fleksibilnije i pitanje je ličnog izbora. Možete spavati ili na boku ili na leđima. Najvažniji element u ovom slučaju je izbor pogodnog jastuka. Onaj koji pravilno podupire vaš vrat i ne opterećuje ga. U svakom slučaju, zaboravite na odsustvo jastuka ili na nekoliko jastuka ispod glave.

Značaj pravilnog spavanja

Ako po čitav dan radite sklupčani u stolici ili provodite vrijeme ležeći na kauču, logično je da ne možete dobro spavati. Obavezno tokom dana pravite česte pauze za malo šetnje i istezanja i sedite za stolom uspravnih leđa. Vježbanje mnogo pomaže, zavisno od toga gdje osjećate bolove.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,