Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Idealan parfem za zimu nosi note cimeta, vanilije i bibera

Preuzmite sliku

U zimskim danima mirisi brže ispare, pa su idealni nešto slađi i mošusni parfemi umjesto onih prozračnih i cvijetnih. Isprobajte izradu i vlastitog parfema po receptu

Dok isprobavate miris u parfimeriji, i to nanoseći ga na zapešće, nemojte ga trljati jer ćete time promijeniti strukturu mirisa. Radije ga samo poprskajte i pričekajte 20-ak minuta. Osim unutarnje strane zapešća idealna mjesta za isprobavanje parfema su i unutarnji pregib lakta te vrat i područje iza ušiju.

U hladnijim danima mirisi nekako brže ispare, pa su zimski mjeseci idealni za jače arome. Isprobajte mirise citrusa, vanilije i cimeta koji podsjećaju na Božić i novogodišnje praznike. Kad se omotate šalom i krenete kroz hladan grad, uživat ćete u zamamnom mirisu. Primjer takvog je Kenzo – Jungle L’Elephant, Gucci – Envy me te Shalimar – Guerlain.

  • Kaffee, Vanille, Gewürze -  Winter, Duft
  • Želite li imati nešto posebniji miris, izaberite parfem s notom jakog začina koji ostavlja trag široko oko vas, na primjer s notom bibera. U teškom kaputu, dok je vani još hladno, dobro će vam doći takav “zagrljaj”. Primjer takvog je Gucci – Guilty Intense.

    Za ljubitelje nešto prozračnijih mirisa, idealni su oni s aromom zelenog čaja u kombinaciji s raznim cvijetnim notama. Uskladit ćete se s mirisima buđenja prirode koji se osjećaju u zraku i probuditi energiju poslije zimskog sna. Primjer jednog takvog je L’Occitane – Zeleni čaj s jasminom.

    Napravite vlastiti parfem

    Želite li sami napraviti, u steriliziranu bočicu od 10 ml dodajte 24 kapi eteričnih ulja prema vlastitu izboru, i to tako da od svake mirisne note izdvojite po osam kapi. Počnite s baznom notom – bor, jela, cedar, cimet ili klinčić, nastavite sa srednjom kao što su ruža, jasmin, ylang-ylang ili geranij, te na kraju gornjom notom poput bergamota, mandarina, limuna ili narandže. Dodajte i nekoliko kapi lavande koja će povezati sve note.

    Bočicu dopunite alkoholom, bademovim ili jojobinim uljem, promućkajte te ostavite na mračnom i hladnome mjestu najmanje dva dana. A kad se jedanput odlučite na promjenu parfema, uskladite ga s mirisima koji prevladavaju u sezoni tijekom koje ćete ga koristiti.

    (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,