Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

I to se događa: Nakon što je učenica na tjelesnom slomila umjetni nokat, roditelji se žalili školi?!

Preuzmite sliku

Učenica jedne osnovne škole u Sloveniji slomila je umjetni nokat na satu tjelesnog. O tom neobičnom slučaju ovih dana priča cijela Slovenija.

Priča ide ovako. Učenica je došla na čas tjelesnog odgoja s dugim umjetnim noktima. Tokom vježbe povrijedila je prst. Dodavajući loptu, slomila je umjetni, a potom i pravi nokat ispod njega.

Prema pisanju slovenskih medija, roditelji su se žalili školskom vijeću uz tvrdnju da njihova kći ima pravo imati umjetne nokte te da je za povredu kriva učiteljica. Nije poznato kako će školsko vijeće odlučiti o slučaju.

Avokatica Nana Weber je za slovenski časopis Pravna praksa ispričala kako su roditelji odgovorni za djevojčicu te da su oni morali odobriti curici da nosi u školu tako duge nokte.

Kako je napisala, “umjetni nokti djevojčice su ostvarivanje prava djeteta na sliku o sebi, za što su roditelji odgovorni do 15. godine ili na to moraju pristati”.

“Nadalje, Zakonom o osnovnoj školi propisano da škola može odrediti svoj kućni red unutar ustanove i mjere za sigurnost i održavanje reda. Svrha škole je stjecanje osnovnog obrazovanja”, poručuje Weber.

Avokatica pojašnjava da u Sloveniji ne postoji konkretna sudska praksa u vezi s umjetnim noktima.

S ovakvim se slučajem još nije susrela no navela je nekoliko drugih primjera iz praske. Na primjer, 2015. godine slovenski sud je presudio da je škola odgovorna za pad učenika jer je organizovala nastavu tjelesnog na neuređenoj atletskoj stazi.

Između ostalog, 2016. godine isti sud je presudio da je druga učiteljica odgovorna jer nije osigurala sigurnost učenika pri trčanju.

“Naloženo im je da tokom takmičarske vježbe trče prema zidu i okrenu se samo 60 cm ispred zida. Uvijek postoji opasnost od klizanja ili pada prilikom zaustavljanja i okretanja tokom trčanja, što se mora uzeti u obzir, pa treba zaštititi dio zida na koji su trčala devetoipogodišnja djeca”, rekla je avokatica.

Odgovornost za štetu tako se određuje prema svakog zasebnom slučaju, navodi Weber, a pišu Slovenske Novice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,