Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

I tate mogu osjećati simptome trudnoće, evo kako to objašnjavaju stručnjaci

Preuzmite sliku

Sigurno ste čuli da neki budući tate znaju dobiti trbuščić tijekom partneričine trudnoće, ali trbuh i rast kilograma nisu jedino što ih može zadesiti. Naime, neki muškarci mogu razviti niz emocionalnih i fizičkih simptoma trudnoće i, iako zvuči čudno, to se javlja češće nego što mislite.

Za ovu pojavu postoji i dijagnoza, a evo što kažu stručnjaci o njenim uzrocima. Sindrom Couvade je izraz koji opisuje mimikriju trudničkih simptoma kod muškaraca. Iako ga naučnici još uvijek proučavaju, on se ne smatra bolešću ni psihološkim stanjem, već isključivo simptomatskom pojavom.

Najčešći simptomi koje budući očevi osjećaju su mučnina, anksioznost, promjene u apetitu, smanjeni libido i zubobolja, a imaju tendenciju dosegnuti svoj vrhunac u trećem mjesecu trudnoće, odnosno u trenucima kada žene imaju najizraženije jutarnje mučnine i ostale trudničke tegobe.

Sve češća pojava u svijetu, ali prolazi neopaženo

Kako prenosi Good Therapy, istraživanja provedena na ovu temu pokazala su da je Couvadeov sindrom sve češći te da se javlja kod 25 posto do 52 posto muškaraca u Sjedinjenim Američkim Državama koji imaju trudne partnerice.

Iako je moguće doživjeti ozbiljnije simptome, mnogi muškarci imaju samo blage simptome. S obzirom na to da simptomi najčešće nestaju nakon poroda, ovo stanje može proći nezapaženo. Neki se muškarci mogu osjećati zbunjeno, zabrinuto ili uznemireno, a stručnjaci kažu da je u tom slučaju najvažnija edukacija.

Također može biti ohrabrujuće znati da se ovaj sindrom često opisuje kao reakcija na promjene koje donose trudnoća i roditeljstvo, a ne kao znak problema s mentalnim zdravljem. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,