Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska vila ‘usred ničega’, osvojila prestižnu svjetsku nagradu (FOTO)

Preuzmite sliku

Viška kuća Issa Megaron, projekt Davora Matekovića i koautorice Vedrane Jančić iz arhitektonskog ureda Proarh jučer je u Veneciji osvojila prestižnu nagradu The Plana, časopisa posvećenog arhitekturi. Pobijedili su u kategoriji vila, odnosno, kuća s vrtovima.

Issa Megaron je vila od 485 kvadrata, a nalazi se u Dračevom polju na Visu, usred ničega, zbog čega je njena samoodrživost još važnija. Vila, posve stopljena s okolišem, ima solarne ploče i iskorištava kišnicu. “Boravišni prostori formirani su kao artificijelni grotto, izdubljen kao sjećanje na sklonište, primitivni zaklon”, opisuju iz studija Proarh.

VIŠKA KUĆA JE OSVOJIILA I NAGRADU U SINGAPURU

Za taj projekt Proarh je 2015. godine osvojio i prvu nagradu na World Architecture Festivalu u Singapuru u kategoriji House – Future Projects. Issa Megaron nominirana je prošle godine i za međunarodnu nagradu Piranesi, a ove godine za Medalju za arhitekturu, godišnje priznanje Hrvatske komore arhitekata te za nagradu ”Drago Galić” Udruženja hrvatskih arhitekata.

Inače, za dva dana u Veneciji počinje i Venecijanski bijenale arhitekture. “Evo danas je baš počelo otvorenje samo za arhitekte pa smo sad tu, ali ove godine nećemo izlagati. Na njemu smo sudjelovali kad se održavao zadnji put prije dvije godine pa samo sada odlučili prepustiti mjesto drugima”, rekao nam je u kratkom razgovoru nagrađeni arhitekt Mateković. (Telegram.hr)

  •  

     

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,