Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrana za ljepotu: Evo zašto bi žene trebale češće jesti chia sjemenke i borovnice

Preuzmite sliku

Hrana koju unosite u organizam prilično utiče na izgled vaše kože. U skladu s tim, ne vrijedi ako koristite najskuplje i najbolje kozmetičke preparate, a istovremeno konzumirate namirnice koje su štetne i loše za organizam.

Ove namirnice regeneriraju čuvaju kosu, kožu i nokte.

Naprimjer chia sjemenke bogate su vlaknima koja vam mogu pomoći da duže ostanete siti, a pri tome dobro utiču i na probavu i idealne su ako imate zatvor. Također sadrže zdrave masti, proteine i antioksidanse koji štite stanice. Borovnice su pune antioksidansa, smanjuju oštećenje DNA, što može pomoći u zaštiti od starenja i raka, mogu sniziti krvni pritisak, a to je samo dio benefita koje daju borovnice.

U svakom slučaju, ove namirnice zasigurno će biti saveznik svake žene na putu do ljepote i zdravlja.

Borovnice – ovo voće je moćan antioksidans koji pomaže da vaša koža sporije stari i ima manje bora. Borovnice su nalik malim ratnicima, bore se protiv slobodnih radikala koji napadaju kožu. Savjet – u svoju prehranu obavezno uključite organske borovnice, jer se u obrađenim borovnicama taloži više pesticida nego u drugom voću.

  • Kokos – je odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje su esencijalne kiseline za održavanje kože mekom i potiču rast kose. Ove “dobre masne kiseline” regeneriraju membranu stanica kože koja štiti kožu od UV-zraka i zagađenog zraka. Savjet – kokosovo ulje (koje možete naći u trgovinama po pristupačnoj cijeni) je možda i najbolja vrsta prirodne kreme. Kreme za lice od kokosovog ulja sjajne su za hidratizaciju kože, a istovremeno balansiraju pH vrijednost.

    Avokado – kao i većina ostalog egzotičnog voća i avokado sadrži visok udio vitamina E koji je esencijalan vitamin za ljepotu. Avokado također sadrži vitamin C, koji potiče rad kolagena i kiselina koje utiču na teksturu kože. Savjet – ako sebi ne možete priuštiti organski avokado, možeštejesti i onaj obični, s obzirom da se općenito nalazi na listi zdravih namirnica koje štite kožu.

    Chia sjemenke –  su esencijalan izvor masnih kiselina. Odlične su jer sadrže celulozu, protein i antioksidanse, vrijednosti koje im dodatno daju na značaju, pogotovo za sjajan izgled kože i njezinu teksturu. Savjet – chia sjemenke nemaju nikakve štetne čestice i hemikalije i kupuju se na grame ili pakirane, a mogu se kombininovati s voćem i kokosovim mlijekom što je zdrav i lagan obrok koji čuva ljepotu. (miss7.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,