Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrana koju ne bi trebalo da konzumirate uz alkohol

Preuzmite sliku

Pošto se neke namirnice baš nikako ne slažu s alkoholom, dobro je da znate da planirate trpezu.

Neke od njih mogu da vas učine dehidriranim i pojačaju vam želju za još većom količinom pića, a to se obično završava glavoboljom sutradan ujutro. Isto tako, ispijanje alkohola na prazan želudac ili konzumiranje pogrešne hrane može dovesti do toga da se više napijete i osjećate gore, prenosi NN.

I nije svejedno šta ćete pojesti prije nego što popijete neko alkoholno piće, određenu vrstu hrane bi svakako trebalo izbjegavati.

Mliječni proizvodi

Ako vam je muka od alkohola, želudac se iritira, a mliječni proizvodi to mogu samo pogoršati. Nemojte piti mlijeko prije ili nakon konzumiranja alkohola.

Pica

Nažalost, pica se nikako ne slaže s alkoholom, mada mnogi uz picu piju pivo. Najviše zbog sira koji sadrži, a može i poremetiti varenje pogotovo ako je jedete kasno uveče.

Crna čokolada

Iako mala količina crne čokolade dobro utiče na zdravlje, trebalo bi je izbjegavati u kombinaciji s alkoholom. Kofein, masti i kakao u čokoladi mogu dovesti do stomačnih tegoba.

Veoma slana hrana

Izbjegavajte hranu koja sadrži puno soli jer ona može dovesti do dehidracije, a onda imate potrebu da “gasite” žeđ, uglavnom alkohol. To ne vodi dobrom, baš kao ni konzumiranje preslane hrane. Osim slane, i ljuta hrana može izazvati probleme. Ona može da iritira želudac i crijeva, ali i dovesti do probavnih smetnji.

Pržena hrana

Da, odlično ide uz alkohol, ali takođe sadrži puno soli i masti. Idućeg jutra mogli biste da imate mučninu, a uz nju ide i glavobolja. Koliko god vam pileća krilca bila nezamisliva bez alkohola, ipak bi trebalo izbjegavati tu kombinaciju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,