Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrabar projekat: Zavirite u retro kuću od mjehurića

Preuzmite sliku

Nizovi betonskih mjehurića formiraju kuću u predgrađu Ipswicha u Australiji. Ideja za ovu jedinstvenu kuću rođena je početkom 80-ih godina u umu arhitekte Grahama Birchalla, u to vrijeme studenta, koji je neobičnu ideju najprije pretočio u diplomski rad, a zatim i u stvarnost nekoliko godina kasnije.

Mnogi arhitekti sanjaju da svoje studentske radove vide u realnosti i testiraju svoje odvažne ideje, a Graham Birchall iz arhitektonskog biroa Birchall & Partners Architects, učinio je upravo to.

 • Njegova teza zasnivala se na ispitivanju odlika ferocementa, sistema konstrukcije koji koristi tankoslojni beton i žičanu mrežu kako bi se izgradile građevine kompleksnih formi, prenosi KućaStil.

  Birchall je gradio kuću u periodu između 1983. i 1993. godine, koristeći sopstveni novac, vrijeme, trud. Kuća je prigodno nazvana Bubble House, a sastoji se iz 11 povezani mehurića, prečnika između osam i 11 metara, koji formiraju ukupno 20 prostorija.

  U više od 1000 kvadratnih metara otvorenog i povezanog životnog prostora, nalaze se tri spavaće sobe, dva kupatila, biblioteka na dva nivoa, čitaonica, kućno kino, vinski podrum, kuhinja, trpezarija i dnevne prostorije.

  Na većini kupola nalaze se mehaničke žaluzine koje pružaju porodici privatnost.

  A ako biste voljeli da živite u ovako nesvakidašnjoj kući, sada imate šansu jer se Bubble House našla u prodaji, a koštat će vas približno 1.105.000 eura.

  Zavitite u ostale prostorije neobičnog doma. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,